Pred sodnika stopili Lidija Mavretič, Hranilović in Pakistanec Kako Ali

(vir: zajem zaslona)

Nekdanja vinska kraljica 42-letna Lidija Mavretič in njen mož 39-letni Marko Hranilović krivde za tihotapljenje nezakonitih migrantov na predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Ljubljani nista priznala.

Krivdo pa je priznal Pakistanec, 23-letni Kako Ali, ki je bil vez med migranti in taksistko Tanio, za katero se je izkazalo, da gre za Lidijo Mavretič. Pakistanec je v priporu, po prijetju je zaprosil za azil.

Generalna državna tožilka je za Lidijo Mavretič in Marka Hranilovića po neuradnih podatkih predlagala po leto dni zapora, če bi priznala tihotapljenje migrantov. Ker tega nista storila, se bo sojenje na sodišču nadaljevalo v rednem kazenskem postopku.

Pakistanec krivdo priznal, na leto dni zapora pristaja, na izgon pa ne, ker mu je v Sloveniji “prav lepo”

Leto dni zapora in izgon iz Slovenije pa naj bi tožilka v primeru priznanja predlagala tudi za Pakistanca Kaka Alija, ki je zdaj v priporu. V Slovenskih novicah pa danes poročajo, da se Pakistanec s kaznijo, ki mu jo bodo uradno sicer izrekli prihodnji teden, strinja, da pa že piše prošnjo, naj ga ne izženejo iz Slovenije, »saj mu je pri nas prav lepo«. Ker se čas, prebit v priporu šteje drugače, to pomeni, da bo Pakistanec Kako Ali prihodnji teden kot prosilec za azil že lahko nastanjen v azilnem domu. (In nadaljeval, kjer je lani končal.)

Mavretičevo in Hranilovića naj bi “odrešil” Pakistanec, če bo sodišče temu verjelo

V časniku še poročajo, da sta odvetnika Mavretičeve in Hranilovića sodišču predlagala zaslišanje Pakistanca, po katerem je oba razbremenil krivde. Dejal je, da »gospa ni nič kriva v tej zadevi«. Vendar pa obstaja še ena Pakistančeva izjava, kmalu po prijetju julija 2019, s katero je ta Mavretičevo močno obremenil. Državna tožilka je zato sodišču predlagala, da v kazenskem postopku preberejo obe njegovi izjavi.

O tem, da se naj bi Mavretičeva in Hranilović (posredno ali neposredno) naknadno dogovorila s Pakistancem, da naj bi ta v nadaljevanju postopka pričal v njuno korist, se je sicer nakazovalo že pred tem, včeraj pa se je samo še dodatno potrdilo.

Tihotapljenje 26. julija, za pot od Pakistana do Slovenije neverjetnih 6826 evrov

Sedem Pakistancev je 26. julija nezakonito pripešačilo v Slovenijo. Eden je pozneje razkril, da je za pot od Pakistana do Turčije vodniku plačal 1326 evrov, od Turčije do Grčije 1500 evrov, od Grčije do Bosne 800 evrov, od Bosne do Slovenije pa kar 3200 evrov. Skupno je bilo to od Pakistana do Slovenije 6826 evrov.

Pakistanci so v Slovenijo prišli pri Sodražici in delno prisedli v taksi, mercedes CLA 220, ki ga je vozila Lidija Mavretič, preostali pa so se usedli v opel insignio, ki jo je vozil Marko Hranilović.

Tožilstvo je v obtožnici zapisalo, da se je Mavretičeva za prevoz migrantov do meje z Italijo dogovorila že prejšnji dan, skupaj z možem naj bi dobila 200 evrov za vsakega od prepeljanih potnikov.

Policija jih je sicer ustavila takoj, ko so se pri Sodražici usedli v avtomobila.

Mavretičeva zatrjuje drugače, na sodišču je včeraj tudi dejala, da je taksistka in mesečno zasluži 600 do 800 evrov neto. Pred izbruhom afere ji naj bi šlo veliko bolje. »Kot taksistka naj bi namreč delala 20 dni na mesec, vsak dan pa ji je kapnilo 170 evrov bruto,« so danes njene besede zapisali v Slovenskih novicah.

Če bi bilo temu res tako, kakor zatrjuje Mavretičeva, bi morala pred julijem 2019 mesečno zaslužiti po 3400 evrov bruto ali 40.800 evrov letno. Da temu bodisi ni tako ali pa ni prikazovala vseh prihodkov, pričajo njene bilance.

Lidija Mavretič ima kot samostojna podjetnica zadnja leta velike težave s plačilno sposobnostjo oziroma nelikvidnostjo. Njen bančni račun je bil povprečno po četrtino časa blokiran. Blokade računa zaradi neplačil se vrstijo že vse od poletja 2017, res pa je, da so te zelo intenzivne od sredine avgusta 2019 dalje.

In navsezadnje, Mavretičeva kot samostojna podjetnica je v preteklih letih dosegala zanemarljivo nizek prihodek. V letu 2018 je bilo tega samo za 4219 evrov ali 351 evrov bruto mesečno.

Vir: Gvin.com, Ajpes, Slovenske novice in drugo

C. R.