V 48 urah prijeli 20 ilegalnih migrantov, nobenega v Žuničih

Vozilo Gruzijca v Stari Lipa. (Foto: PU Novo mesto)

Že nakaj časa je opazno, da migranti državno južno mejo v Beli krajini večinoma prestopijo na območju Vinice pri Črnomlju in okolici. Na Dolenjskem so tu še Gorjanci, v zadnjem času so več migrantov našli na Javorovici in krajih proti Posavju.

Vse to pa je precej daleč od Žuničev, ki so jih v začetku tedna obiskali Marjan Šarec, Boštjan Poklukar (notranji minister), Damir Črnčec (Šarčev svetovalec) in ostali. Verjetno Žuničev niso izbrali po naključju. Ilegalnih prehodov južne meje v tistem delu že dlje časa ni, vsaj poročajo ne o tem.

S PU Novo mesto pa danes poročajo, da so policisti včeraj, 11. julija 2019, po 15. uri prejeli obvestilo o sumljivih osebah v okolici Stare Lipe v Občini Črnomelj.

Na kraj je bilo takoj napotenih več policijskih patrulj in vodniki službenih psov. Med iskalno akcijo so na širšem območju izsledili  in prijeli 9 Pakistancev, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

V gozdu so našli tudi avtomobil avstrijskih registrskih oznak, kasneje so prijeli še voznika, ki je skušal pobegniti.

Ugotovili so, da je 27-letni državljan Gruzije tujce z osebnim avtomobilom čakal ob meji in jih nameraval prepeljati v Italijo. Policisti so mu odvzeli prostost in ga pridržali, predvidoma danes ga bodo s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku.

Osem Pakistancev bodo predali hrvaškim varnostnim  organom, mladoletnega  državljana Pakistana, ki je potoval brez spremstva, pa so namestili v center za tujce.

S PU Novo mesto so še sporočili, da so v zadnjih 48 urah dodatno prijeli še 11 ilegalnih migrantov.

Prijeli so jih v Semiču, na Javorovici, v Orešju na Bizeljskem, Ponikvah pri Brežicah in Brežicah.

Prijeti so se izrekli za državljane Alžirije (4), Egipta (3), Sirije (2), Iraja (1) in Ukrajine (1).

Policijski postopki z navedenimi prijetimi še niso zaključeni, zato se ne ve, koliko jih bodo vrnili in kolikim bodo nudili brezplačen prevoz do azilnega doma v Ljubljani.

C. R.