V 24 urah prijeli 29 migrantov in tihotapca

Včerajšnji dan je bilo z vidika prijetja tujcev, ki nezakonito prestopajo državno mejo, bistveno bolj miren kot prejšnje tri dni. Policisti so izsledili in prijeli 29 migrantov, na koprskem območju pa tudi tihotapca. Pri tem sta pri Kozini policista rešila življenje migranta, ki je začel polzeti v prepad, s seboj je skušal potegniti tudi enega od policistov. 

Na območju novomeške policijske postaje je bilo bolj mirno, domačini pa poročajo, da policisti v zadnjem obdobju tudi z vojaškim helikopterjem zelo intenzivno nadzorujejo mejo na Gorjancih.

PU Novo mesto: Prijeli 3 migrante

Črnomaljski policisti so včeraj zjutraj v mestu Črnomelj prijeli dva državljana Afganistana, zvečer pa v Bojancih državljana Maroka.

PU Ljubljana: Prijeli 12 migrantov

Včeraj so na območju Kočevja prijeli 12 državljanov Bangladeša. Večjo skupino so prijeli na območju Borovca pri Kočevski Reki, od koder je tudi naslovna fotografija, posneta včeraj ob 12.39, ki nam jo je poslal bralec in se mu za to lepo zahvaljujemo.

PU Koper: Obravnavali 14 migrantov in prijeli tihotapca

Na območju PU Koper so v zadnjih 24 urah obravnavali 12 ilegalnih migrantov in enega vodiča, državljana Iraka z urejenim statusom v Nemčiji.
Na območju PP Ilirska Bistrica so prijeli 4 državljane Turčije in enega državljana Afganistana, na območju PP Koper pa 4 državljane Pakistana, 2 državljana
Bangladeša in enega državljana Iraka.
Včeraj so policisti PPoP Koper na tovorni ladji obravnavali tudi dva državljana Libije, ki sta takoj zaprosila za mednarodno zaščito.

Policista migrantu rešila življenje
S koprske policijske uprave so opisali tudi poseben dogodek, ki se je na območju Kozine dogajal pozno ponoči. Ob 21.06 so policisti pri Kozini pričeli zaustavljati osebni avto Toyota Corolla, nemške registracije, ki je, ne glede na znake za ustavljanje, peljal naprej. Bežal je mimo Petrinj in kamnoloma ter se ustavil pri deponiji, kjer so se voznik in potniki razbežali. Policisti so v nekaj minutah prijeli voznika, vodiča, 31-letnega državljana Iraka z urejenim statusom v Nemčiji, in šest ilegalnih migrantov (4 Pakistan, 2 Bangladeš). Sopotnik je pobegnil, vendar sta šla za njim policista, vodnika službenih psov.

Ob 23. uri sta z ročno termovizijo opazila gibanje nad prepadno steno nad avtocesto. Pripravila sta službena psa in se napotila na območje opaženja. Osebo sta pozivala, naj se preda policiji, vendar se pobegla oseba, skrita v grmovju, ni odzivala, ko sta preko gostega grmovja pristopila do njega, pa se je le ta aktivno uprl in poskušal zbežati.

Pri tem mu je, na robu približno petnajst metrov globokega prepada, zdrsnilo in je pričel drseti navzdol. Vodnik službenega psa je skočil za njim in ga z roko prijel za zgornji del oblačil ter tako preprečil, da bi moški padel v prepad.

Ta se je še vedno upiral, se poskušal iztrgati, in vlekel policista proti prepadu. Istočasno ga je drugi policist prijel za uniformo in mu pomagal zadržati moškega ter ga zvleči na varno do ograje. Tu sta mu tudi odvzela prostost. Izkazalo se je, da gre za sopotnika iz istega vozila, 37-letnega državljana Iraka.

Iz ostalih policijskih uprav o prijetih ne poročajo.

C. R.