Ustanovna seja Platforme sodelovanja Anžeta Logarja

Ustanovitvena seja Platforme sodelovanja, Ljubljana, 31. maj 2023

Na ustanovni seji je danes zaživelo društvo Platforma sodelovanja, ki mu predseduje Anže Logar. Ta je poudaril, da je v društvu dobrodošel vsak, ki verjame v kulturo dialoga. S pripravo pogovorov se bo društvo osredotočalo na izzive, ki so za Slovenijo ključnega pomena. 

“Ustanavljamo platformo, prek katere lahko spremembe iščemo, o njih razpravljamo, jih predstavljamo in predlagamo,” je dejal Logar na današnji seji in poudaril, da so platforma vsi, ki verjamejo v sodelovanje.

Napovedal je, da bo platforma vsakemu ponudila, da pove svoje mnenje, sodeluje s svojim predlogom in postane del konvencije o prihodnosti Slovenije. Na okroglih mizah, pogovorih in razpravah bodo govorili od spodbudnem gospodarskem okolju, sodobnih tehnologijah in umetni inteligenci, zdravstvu, mladih, duševnem zdravju, sodstvu, medijih in okolju. “Ne bo tabu tem, bodo pa kompetentni sogovorniki, katerih mnenja bomo združili v paket ukrepov za prihodnost Slovenije,” je napovedal Logar.

Namen platforme bo med drugim pripraviti konkretne predloge in jih ponuditi političnim strankam. Če bodo ti oblikovani na širokem konsenzu in jih bo aktualna koalicija zavrnila, bo po njegovih besedah pokazala, kaj “meni o mnenju strokovnjakov, državljank in državljanov in verjetno se bo to kasneje pokazalo tudi na rezultatu na volitvah”. Ali obstaja možnost, da do takrat tudi sam ustanovi stranko, je Logar v izjavi za medije dejal, da če s svojimi predlogi ne bodo uspešni, dopušča odprto tudi to pot.

Ocenil je še, da Slovenija svojega velika potenciala ne zna prav dobro izkoristiti. Vedno se najde administrativna ovira, ki zajezi tok kreativnosti, vse prevečkrat “eksplodira ideologija”. Ocenjuje tudi, da je aktualna vlada v rekordno hitrem času izgubila zaupanje, ki ga je imela na začetku, zato je sprejemanje nujno potrebnih reform bistveno težje.

12 ustanovnih članov

Društvo s polnim imenom Platforma Sodelujmo za prihodnost ima 12 ustanovnih članov. Poleg Logarja in danes izvoljene podpredsednice Romane Jordan so to še vodja kabineta nekdanjega predsednika Boruta Pahorja Alja Brglez, poslanka SDS Eva Irgl, profesor evropskega prava na Novi univerzi Matej Avbelj, ekonomist Igor Masten, nekdanji minister za izobraževanje iz kvote SD Jernej Pikalo, direktor Beletrine Mitja Čander, zdravnik Rok Ravnikar, gospodarstvenik Igor Hustič, nekdanji minister za digitalni razvoj Mark Boris Andrijanič in podjetnik Mirko Požar.

Ustanovni člani, odbor (vir: dr. Anže Logar, FB)
Ustanovitvena seja Platforme sodelovanja, Ljubljana, 31. maj 2023

M. D.