Na shodu upokojencev rekordna udeležba

Shod za upokojence, Ljubljana 31. maj 2023 (vir: Zajem zaslona)

Na današnjem, tokrat že petem shodu upokojencev, se je v središču Ljubljane zbralo neverjetno število upokojenk, upokojencev, državljanov in državljank, tudi mladih. Po navedbah vodje Inštituta 1. oktober in Iniciative Za upokojence Slovenije Pavla Ruparja se je zbralo 46 tisoč ljudi. Največ doslej.

Trg republike je bil poln.

Protest je potekal na malce drugačen način. Demonstranti so bili sprva zbrani na dveh različnih lokacijah, ena skupina pred RTV Slovenija, druga pa na običajni lokaciji pred državnim zborom.

Rupar je udeležence protesta pozval, da s seboj prinesejo kilogram soli, ki so ga stresli na tla pred vrata hrama demokracije za vse, ki jim je primanjkuje v glavah. Sol so po protestu nato podarili kmetom za živino.

Na shodu so bili Štajerci, Korošci, Prekmurci, Ljubljančani, Gorenjci, Primorci, Dolenjci, Notranjci in Belokranjci. Shod so neposredno prenašali Televizija Slovenija in Nova24TV, pa tudi nekateri portali.

Zbrane je nagovoril tudi Suad Arifa Muslimović, veteran vojne za Slovenijo, ki je v državo prišel konec sedemdesetih let, delal je v Novem mestu, danes je upokojen in bolj zaveden kot je marsikateri Slovenec. Živi v Mirni Peči. Vse je pozval k prijateljstvu.

Današnje sporočilo shoda je bilo, da so za Zakon o pokojninah, s katerim zahtevajo takojšnje povišanje pokojnin zbrali že 10.000 podpisov. Z zbiranjem podpisov so zaključili, potrebnih je bilo namreč 5000 podpisov, zakon za višje pokojnine bodo predali v parlamentarno obravnavo. Poslancem so zabičali, naj si ne drznejo, da bi ga zavrnili.

Shod so začeli s pesmijo, nato so se uvodoma so se spomnili na vse bolnike z rakom, vse po bolnicah, domovih za ostarele in osamljene. Misel so sklenili z molitvijo in zapeli slovensko himno. Pesmi tudi sicer ni manjkalo. Na shodu je tudi tokrat prisostvovala Avsenikova Jožica Svete. Pri ansamblu Avsenik je nekaj časa pel tudi Pavel Rupar, zato sta skupaj zapela tudi tokrat.

V nadaljevanju sta zbrane nagovorila Rajko Gerčič, koordinator iniciative Glas upokojencev in društva Inštitut 1. oktober in upokojena profesorica fizike Alenka Orel, ki je sodelovala pri izboljševanju delavnih in sindikalnih pogojev, med njenimi učenci pa so tudi svetovno priznani fiziki s področja osnovnih delcev. Poudarila je, da je sramota, da imamo na vodilnih političnih položajih osebe kot je predsednica Nataša Pirc Musar, ki je povezana s spornimi kapitalskimi zadevami.Upokojenci, ne dajmo se, kakšna sinergija, kakšna interakcija energije, oni pa nas želijo evtanazirati! To je podlo!” Napovedala je ustanovitev sindikata.

Pavel Rupar je v nagovoru tudi napovedal, da se bodo še zbrali, borili se bodo za pravice upokojencev, naj si nihče ne misli, da jih bo lahko utišal.

Nekaj fotoutrinkov današnjega, torkat že 5. shoda, upokojencev:

Posnetek protesta (za ogled klinknite na fotografijo):

A. L.