Ustanavljajo novo ministrstvo za solidarno družbo

Ekipa, ki bo skrbela ... (Maljevac ob Luki Mescu)

Na ministrstvu za delo, ki ga vodi Luka Mesec, so včeraj predstavili vodstvo novega ministrstva za solidarno družbo, ki je po koalicijskem razrezu pripadlo stranki Levica. Gre za novo ministrstvo, ki ga bodo ustanovili po novem zakonu o vladi, ki je bil potrjen na zadnjem referendumu.

Luka Mesec je že spomladi napovedal, da bo delitev pristojnosti (in ministrstva) trajala približno leto dni. V tem času si tako ne moremo obetati posebnih rezultatov.

Že takrat so razkrili in včeraj potrduli, da bodo novo ministrstvo vodili povsem neizkušeni ljudje iz vrst stranke Levice. Nekateri sicer navajajo, da gre pri vsem za to, da bo novo ministrstvo vodil kader z Metelkove, ki na področju, ki naj bi ga pokrivalo ministrstvo, praktično nima izkušenj.

Novo ministrstvo naj bi se ukvarjalo z dolgotrajno oskrbo, stanovanji in ekonomsko demokracijo, kot minister pa ga bo vodil Simon Maljevac, ustanovitelj in do aprila letos edini lastnik Inštituta 8. marec, katerega predstavnica je domnevno “neodvisna” Nika Kovač.

Sicer pa se Maljevac lahko v svoji karieri bolj ali manj pohvali le s prostovoljnim delovanjem v organizacijah, povezanih s skupnostjo Lejzbijk, gejev, transeksualcev in biseksualcev (LGTB), kakšnih drugih resnih referenc pa nima. Bil je še odgovorni urednik revije Narobe in vodja enega od oddelkov pri Zagovorniku načela enakosti, ki ga vodi znan LGTB aktivist Miha Lobnik.

Za stanovanjsko politiko na ministrstvu bo skrbel Klemen Ploštajner, ki je prav tako brez vsakih izkušenj z delom v državni upravi, kaj šele na področju gradnje stanovanj. Trenutno je mladi raziskovalec na FDV.

Za ekonomsko demokracijo na ministrstvu bo skrbela Katja Simončič, ki je prav tako brez omembe vrednih referenc, povezanih z vodenjem v državni upravi. V svoji predstavitvi na družbenem omrežju Linkedin je zapisala: “V zadnjih nekaj letih delam kot raziskovalka, ki preučuje škodljive, a normalizirane prakse sodobnega kapitalizma, kot so potrošništvo, današnja narava dela in vzpon AI. Trenutno delam v javnem sektorju in svetujem o vprašanjih ekonomske demokracije.”

Za dolgotrajno oskrbo na ministrstvu pa bo skrbel Luke Omladič, ki je na Wikipediji predstavljen kot slovenski filozof in okoljevarstvenik ter kot okoljski analitik. Kako se spozna na dolgotrajno oskrbo, na predstavitvi niso povedali.

Napoved, da bo Simon Maljevac skrbel za novo ministrstvo, je na Twitterju objavila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko iz vrst Levice. Ob tem objavljamo podatke o lastništvu Inštituta 8. marec, s 5. aprilom 2022 je lastništvo prevzela Alenka Kreč Bricelj, tudi znana kot sodelavka Kovačeve.

M. D.