Ursula von der Leyen nova predsednica Evropske komisije

Ursula von der Leyen (vir: Europa EU)

Novoizvoljeni poslanci v Evropskem parlamentu so za predsednico Evropske komisije izvolili zdaj že nekdanjo nemško ministrico za obrambo Ursulo von der Leyen. Nova predsednica je obljubila več socialne varnosti za Evropejce, dostojne minimalne plače, ukrepe v boju proti podnebnim spremembam, okrepitev gospodarstva in dosledno spoštovanje vladavine prava.

(vir: Twitter)

Ursula von der Leyen je za svojo izvolitev potrebovala absolutno večino vseh poslancev, to je najmanj 347 od skupno 747 poslancev s potrjenimi mandati. V tajnem glasovanju je prejela 383 glasov. To mesto je doslej zasedal Jean-Claude Juncker.

Novo predsednico Evropske komisije so podprli vsi štirje poslanci iz Evropske ljudske stranke: Romana Tomc, dr. Milan Zver, Franc Bogovič (izvoljeni na listi SDS+SLS) in Ljudmila Novak (NSi). Podprla sta jo tudi Irena Joveva in Klemen Grošelj iz Liste Marjana Šarca (LMŠ). Poslanca Milan Brglez in Tanja Fajon (SD) kandidatke nista podprla.

Ursula von der Leyen je doktorica medicine in mati sedmih otrok, v politiko pa je kot članica nemških krščanskih demokratov (CDU) vstopila z izvolitvijo v deželni parlament Spodnje Saške leta 2003. Nato je bila en mandat ministrica za družino, potem še ministrica za delo. Od leta 2013 je opravljala delo nemške ministrice za obrambo. Za predsednico Evropske komisije je bila predlagana kot članica Evropske ljudske stranke (EPP).

Ključni načrti za Evropsko unijo

Ursula von der Leyen je v svoji viziji prihodnosti EU izpostavila, da Evropo čaka kup izzivov, od podnebnih do demografskih sprememb, za reševanje teh pa bo pomembna enotnost Evrope.

Evropo vidi do leta 2050 kot podnebno nevtralni kontinent. Evropsko gospodarstvo se mora okrepiti. Na področju davkov želi urediti pomanjkljivosti davčnih sistemov in pošteno obdavčitev multinacionalk. Napoveduje ureditev minimalnih plač, ki bodo omogočale dostojno življenje Evropejcev, in evropsko shemo za brezposelne v obdobju finančnih kriz. Nujno bo tudi zagotavljanje dela za mlade, proračun programa Erasmus+ pa namerava potrojiti. Vsakemu otroku je treba zagotoviti ključne pravice, kot so zdravje in izobraževanje.

Zavzela se je tudi za zmanjševanje nezakonitih migracij in pri tem napovedala oster boj proti tihotapcem z ilegalnimi migranti in organiziranemu kriminalu ter polno učinkovitost Frontexa do leta 2024.

Dejala je, da Evropa potrebuje stabilne zunanje meje, pri čemer mora ponuditi več pomoči tistim državam članicam, ki so najbolj izpostavljene na migrantski poti.

Še nekaj zanimivosti

Ursula von der Leyen se je rodila 8. oktobra 1958 v Bruslju kot hči višjega evropskega uradnika pri Evropski komisiji in kasnejšega ministrskega predsednika Spodnje Saške Ernsta Albrechta. V Bruslju je skupaj s petimi brati in sestro odraščala do leta 1971, nato pa so se preselili nazaj v Nemčijo.

Od leta 1986 je poročena s profesorjem medicine in podjetnikom Heikom von der Leynom, s katerim imata sedem otrok, ki so se rodili med letoma 1987 in 1999.

V študentskih letih se je med drugim posvetila arheologiji in ekonomiji, a je na koncu leta 1987 doštudirala medicino in začela delati na oddelku za ginekologijo. Leta 1991 je doktorirala.

Ursula von der Leyen v krogu družine (vir: NOZ)
Ursula von der Leyen z družino (vir: Spiegel)

C. R.