Urška Klakočar Zupančič ujetnica diktature lastne stranke

Urška Klakočar Zupančič (vir: Zajem zaslona, arhiv)

Pred dnevi smo poročali, da je poslanka, predsednica državnega zbora in podpredsednica stranke Gibanje Svoboda “kolapsirala”, doživela naj bi živčni zlom, razlog za to naj bi bili tudi notranji spopadi v stranki. Poznavalci zdaj tudi navajajo, da so Golobovi lastno podpredsednico dali na stranski tir, saj ji niso dovolili niti tega, da bi v četrtek zvečer nastopila v oddaji Tarča na prvem programu Slovenija 1. Namesto nje so poslali Tamaro Vonta, kar pa je že druga zgodba.

Iz politike, tako na državni kot lokalni ravni, pa že dlje časa prihajajo novice o veliki diktaturi, ki prevladuje v stranki Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob.

Poslanci Svobode so povsem pod nadzorom, da imajo nadzornike, je razkril tudi Golob sam. Manj pa je znano, da so pod nadzorom tudi občinski svetniki iz vrst Svobode. V občinah, kjer je Gibanje Svoboda del t. i. koalicije, imajo praviloma sklenjene sporazume o sodelovanju zgolj s posameznim županom. To je novost, sodelovanja z ostalimi občinskimi partnerji jim Golobovi ne dovolijo.

Na sporazumi skrbno bdi center v Ljubljani, tudi na lokalni ravni se nič ne zgodi brez odobritve centra. Celo občinska gradiva pregledujejo in občinskim svetnikom narekujejo, kako morajo glasovati. Ne da bo to prav za lokalno okolje, pač pa za stranko Gibanje Svoboda. Ta nadzor ni samo Vesna Vuković, nekdanja novinarka, ki jo je Golob že iz Gen-I bogato obdaril, in zdajšnja generalna sekretarka stranke Gibanje Svoboda.

Na lokalni ravni, tako naši viri, nad občinskimi svetniki Svobode bdi Peter Majerle, nekdanji član Stranke zelenih dejanj (Z.DEJ), ki je veljala za politični satelit Gregorja Golobiča (nekdanji Zares). Znano je, da je Golob od Z.DEJ kupil stranko in jo nato preimenoval. Hkrati pa je posvojil tudi nekatere Golobiču najbolj zveste kadre. Med njimi je očitno tudi Peter Majerle, ki je bil pri Golobu zadolžen za vodenje volilne kampanje za lokalne volitve.

Majerle svojo funkcijo opravlja tudi po volitvah. Iz lokalnih območij poročajo, da se v občinah, kjer sodelujejo v koaliciji, ne zgodi nič, ne da bi Majerle to odobril. Tudi poslanci Svobode iz teh okolij so na stranskem tiru in t. i. Golobovemu centru ne pomenijo ničesar-

Takšne strankarske diktature samostojna Slovenija doslej še nikoli ni imela.

Golobov vodja kampanje Peter Majerle. (Vir: zajem zaslona, Youtube)

M. D.