Umrl policist, ki ga je v vrat zabodel 25-letni Afganistanec (video)

Kraj napada.

V bolnišnici je včeraj umrl 29-letni policist, ki ga je v petek na osrednjem trgu v Mannheimu na jugozahodu Nemčiji na protiislamskem shodu večkrat v vrat in glavo zabodel 25-letni migrant iz Afganistana, poročajo nemški mediji.

 

Do napada je prišlo v petek, med protestom proti islamizaciji Nemčije, ki ga je organizirala Pax Europa, skupina za boj proti radikalnemu islamu. Afganistanec je med shodom z nožem napadel množico in pri tem ranil pet ljudi.

Napadalec se je policista z nožem lotil medtem, ko je na tleh držal moškega, ki je skušal malo pred tem ustaviti napadalca. Zakaj, ni povsem jasno. Pri tem ga je vsaj dvakrat zabodel v vrat oz. glavo. Policista so v petek po napadu operirali, nato so ga dali v umetno komo, vendar so bile poškodbe prehode in je včeraj umrl.

Afganistanca je med napadom ustrelil drug policist, a je preživel. Trenutno je v bolnišnici, sodnik pa je zanj odredil pripor.

Neposredni posnetek napada.

Nemški kancler Olaf Scholz je na X, nekdanjem Twitterju, objavil, da je nad smrtjo policista “globoko užaloščen” in da si njegova “zavezanost varnosti vseh nas zasluži najvišje priznanje.”

Če bo islamistični motiv za napad potrjen, “to dodatno kaže, kako močno se moramo še naprej boriti proti islamističnemu terorju,” je v izjavi dejala nemška notranja ministrica Nancy Faeser.

Včeraj se je umrlemu kolegu poklonilo dva ducata kolegov. Na kraju napada so sneli kape in se mu poklonili v spomin.

Posnetek napada: https://youtu.be/Tfzk6zlc7hY

Napadi migrantov v Nemčiji, pa tudi v drugih državah, kamor je v zadnjih letih prišlo veliko število nezakonitih migrantov, si v zadnjem času sledijo eden za drugim. Slednje povečuje podporo desno sredinskim strankam v Evropi, ki si zavzemajo za omejevanje nezakonitih migracij.

Nemčija je sicer vse od izbruha vojne med Izraelom in Hamasom v visoki pripravljenosti zaradi morebitnih islamističnih napadov, pri čemer je vodja domače obveščevalne službe opozoril, da je tveganje takšnih napadov “resnično in večje, kot je bilo kadar koli”.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je prejšnji teden izrazil zaskrbljenost zaradi naraščajočega trenda islamističnega nasilja.

A. V.