Umrl je Vinko Beznik

Vinko Breznik (vir: Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve)

Umrl je Vinko Beznik, ki je bil med pripravo za obrambo slovenske suverenosti poveljnik specialne enote policije, so sporočili iz Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

Janez Janša, takratni minister za obrambo, je ob tej žalostni novici na družbenih omrežjih zapisal: “Počivaj v miru, Vinko. Eden od stebrov Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) v nevarnih časih.”

Beznik je bil del skupine ključnih akterjev slovenske osamosvojitve, ki so 7. septembra 1990 na Pristavi nad Stično sprejeli in formalizirali strateške dokumente za vojaško zavarovanje osamosvajanja Republike Slovenije. Sestanka so se poleg njega udeležili Igor Bavčar, Janez Janša, Tone Krkovič in Jože Kolenc.

Dokumenti so bili podlaga za sklepno fazo organiziranja vojaško-policijske organizacije MSNZ, na kateri je ob napadu Jugoslovanske ljudske armade na samostojno Slovenijo temeljil oboroženi odpor. V dokumentih je bila JLA tudi prvič jasno opredeljena kot morebitni agresor oziroma ključna nevarnost za slovensko osamosvojitev.

Leta 1993 je Beznik prejel srebrni častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti države.

M. D.