Ukrepi za preprečevanje širjenja virusa kot smo jih že poznali

Fotografija je simbolična.

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa, ki deluje pod vodstvom epidemiologa Maria Fafangla, je danes predstavila priporočila za obvladovanje epidemije covida-19. Ministrstvo za zdravje vodi Danijel Bešič Loredan, tudi podpredsednik vlade, sicer pa minister iz kvote stranke Gibanje Svoboda. 

Med ukrepi je tudi priporočilo za delo na domu vsem ranljivim skupinam in starejšim od 60 let, zaščitne maske bodo v določenih delih obvezne, okrepili bodo PCR-testiranje.

Fafangel, tudi predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ, je izpostavil pomen upoštevanja splošnih in že dobro poznanih higienskih priporočil, kot so vzdrževanje medosebne razdalje, pravilno umivanje rok, razkuževanje rok, higiena kašlja ter učinkovito prezračevanje zaprtih prostorov.

Posvetovalna skupina ob tem v trenutni epidemiološki situaciji priporoča delo na domu vsem ranljivim skupinam in starejšim od 60 let. “Pozivamo delodajalce, da to tudi omogočijo, na drugi strani pa odločevalce, da uredijo zakonsko podlago dela na domu,” je dejal Fafangel. Kot je poudaril, je to osnova za dolgotrajno sobivanje z virusom.

Prav tako je vsem ranljivim skupinam in starejšim od 60 let, ki zunaj svojega gospodinjstva ne morejo vzdrževati zadostne medosebne razdalje oz. se nahajajo v natrpanih zaprtih prostorih, “zelo močno priporočena” uporaba zaščitnih mask. Za celotno prebivalstvo pa posvetovalna skupina maske priporoča v vseh javnih zaprtih prostorih.

To pomeni javni prevoz, to pomeni trgovine, to pomeni kinodvorane, to pomeni nakupovalni center.

Ob tem pozivajo, da se takoj uvede obveza nošenja mask znotraj zdravstvenega sistema, in sicer v skupnih zaprtih prostorih v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, lekarnah, pa tudi v domovih za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodih.

Pomemben del je tudi ukrep testiranja. V naslednjih tednih nameravajo okrepiti PCR-testiranje, ki omogoča tudi nadaljnje sekvenciranje za ugotavljanje prisotnosti podrazličic.

Za osebe s simptomi koronavirusne okužbe velja, da ostanejo doma in s tem omejijo sekundarne prenose. Izolacija še vedno traja sedem dni od začetka simptomov, nato jo je mogoče prekiniti z negativni rezultatom hitrega antigenskega testa. Pomembno je tudi, da osebe s sumom na okužbo testiranje opravijo čim prej, saj hitra diagnoza omogoča učinkovitejše zdravljenje. Na voljo sta namreč zdravili remdesivir in paxlovid, ki sta za preprečevanje težjega poteka učinkoviti zgodaj v poteku bolezni.

Ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so tako identični ukrepom v času vlade Janeza Janše. Obljube iz predvolilnega časa, dane od Roberta Goloba in njegovih strank partneric SD in Levica, pa so se stopile kot lanski sneg.

M. D.