Dolenjske Toplice: Začenja se Topliška noč 2022

Dolenjske Toplice

V Dolenjskih Toplicah se bo ob tamkajšnjem občinskem prazniku drevi začel tridnevni prireditveni niz Topliška noč 2022. Prireditelji, ki med drugim vabijo na topliško kmečko tržnico, otroško delavnico, tekmovanja in druge zabavne prireditve, pričakujejo skupaj najmanj tisoč obiskovalcev, je topliški župan Franc Vovk povedal za STA.

Glavno prizorišče osrednjega občinskega prireditvenega niza so letos prestavili na ploščad za topliškim kulturno-kongresnim centrom.

Promet po državni cesti oz. glavni topliški prometnici bo potekal nemoteno.

Topliško noč bodo drevi začeli s slavnostno sejo občinskega sveta, sledila bosta odprtje štiridimenzionalnega doživetja z misijo Potovanje k (iz)viru življenja in zabavni spored.

Osrednji del Topliške noči bodo pripravili jutri, v soboto. Med drugim bodo zjutraj odprli topliško kmečko tržnico, povabili so še na predavanje o koristnosti konoplje, tečaj nordijske hoje, delavnico priprave pogače in brezplačen ogled Hudičevega turna ter muzejskega depoja v bližnjo Soteski.

Popoldne bodo sledili kuhanje županovega, župnikovega in žandarjevega golaža, delavnica slikanja s peskom, prikaz priprave praženega krompirja, sejem domače in umetnostne obrti, vožnja s kočijo, otroško glasbeno rajanje, parada starodobnih vozil, skeč domačih gledališčnikov in narodno-zabavni glasbeni večer.

Nadaljevali bodo v nedeljo popoldne in končali z delavnico presenečenja za otroke v Soteski in brezplačnim ogledom Hudičevega turna ter muzejskega depoja Tehniškega muzeja Slovenije.

Teden dni kasneje, v nedeljo, 31. julija, Topličani na domačiji Barbič pripravljajo še tradicionalni ribiški piknik.

M. D.