Mirna Peč: Spominska slovesnost ob 90. obletnici rojstva glasbenika Lojzeta Slaka

(vir: občina)

Na ploščadi pred Muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči bodo ob 19. uri začeli slovesnost ob 90. obletnici rojstva harmonikarja in tako rekoč ljudskega godca Lojzeta Slaka. Med drugim bodo izvedli več njegovih skoraj ponarodelih sklad in se z raznimi anekdotami spomnili znanega pokojnega rojaka, so sporočili iz muzeja.

Slakove skladbe bodo izvajali ansambel Spev, učenci novomeške Glasbene šole Marjana Kozine in člani Društva harmonikarjev Mirna Peč.

Spominsko prireditev je v sodelovanju s občino pripravil muzej. Spomine na Lojzeta Slaka, ki je veljal za virtuoza na diatonični harmoniki, bo obujal član njegovega nekdanjega ansambla oziroma pevec skupine Fantje s Praprotna Andrej Bergant.

Lojze Slak se je leta 1932 rodil na Jordankalu pri Mirni Peči, otroštvo je zaradi materine bolezni večinoma preživel pri stari materi na Malem Kalu. Tam ga je stric navdušil za igranje diatonične harmonike še preden je postal prvošolec.

Glasbeno pot je začel z igranjem na veselicah s Triom Lojzeta Slaka, leta 1957 pa se je povezal s pevsko skupino Fantje s Praprotna, s katero je v več desetletjih ustvaril svojevrstno in zanj značilno obliko slovenske narodno-zabavne glasbe. V Ljubljani je umrl leta 2011.

Čeprav je živel v Ljubljani, je svoja zadnja leta pogosto preživljal v svojem vinogradu na novomeški Trški gori.

Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka so v Mirni Peči odprli leta 2018. Tamkajšnja stalna Slakova razstava prikazuje rojakovo življenjsko in glasbeno pot ter njegov prispevek k nastanku in razvoju slovenske narodno-zabavne glasbe. Ob slikovnem gradivu, izdanih ploščah, osebnih predmetih in rekonstruirani glasbenikovi vadbeni sobi je zbirka obogatena z video posnetki, za najzahtevnejše obiskovalce pa so uredili tudi mediateko z dodatnim gradivom.

Vir: mirnapec.si

M. D.