Ukrepi v Italiji, Avstriji in Nemčiji

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Poiskali smo podatke o ukrepih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v Italiji, Nemčiji in Avstriji. Delež cepljenih v teh državah je bistveno višji od deleža v Sloveniji – v Nemčiji na primer 52 milijonov polno cepljenih, v Sloveniji manj kot milijon. Hkrati pa države, ki so že doslej imele strožje ukrepe kot Slovenija, nekatere ukrepe še zaostrujejo.

Italija: Polno cepljenih 75 % prebivalstva

V Italiji je polno cepljenega 75 % prebivalstva in 82,5 % prebivalstva, starejšega od 12 let. Italijanska vlada pa je sprejela nov odlok, s katerim od 15. oktobra do 31. decembra tisti, ki nimajo zelenega certifikata (Green Pass ali pogoj PCT), ne bodo mogli dostopati do delovnih mest v javnem in zasebnem sektorju. Potrdilo bo veljalo takoj po prvem odmerku cepiva.

Tisti, ki niso cepljeni ali ozdravljeni covida, bodo morali vzeti bris vsakih 48 ur (72 ur, če so molekularni). Tako imenovani »Super Green Pass« bo neposredno vplival na življenje 23 milijonov Italijanov, od tega je 14 milijonov in 700 tisoč zaposlenih v zasebnem sektorju.

Covid je vplival, da letos od 25 milijonov Italijanov, ki običajno potujejo med junijem in septembrom, jih letos 4,5 milijona ni oziroma ne bo potovalo. Večina preostalih (71 %) pa si je dovolila le eno ali več krajših bivanj.

Nemčija: Polno cepljenih 52 milijonov ljudi

V Nemčiji rast okužb trenutno narašča v južnih zveznih deželah (Bavarska, Baden Württemberg), medtem ko v severnih deželah, kot so Severno Porenje Vestfalija in druge, število novih dnevnih okužb nekoliko pada. Stopnja zasedenosti bolnišnic, ki velja za ključni kazalnik ostrenja razmer, je še vedno dokaj nizka, v Berlinu je, na primer, zasedenih le 7,7 % intenzivnih postelj.

Še vedno v vsej državi velja nujnost pogoja PCT (oz. 3-G pogoj, kot se imenuje v Nemčiji) za zaprte prostore, gostinske obrate, hotelske namestitve ipd., nekatere ustanove to zahtevajo tudi za otroke mlajše od 12 let. Otroci se v šolah vsaj 2-krat tedensko testirajo (s HAG ali PCR testom), nošnja mask je še vedno obvezna, vendar so sprostili ukrep nošnje ffp2 maske (Bavarska).

Po podatkih Inštituta Robert Koch je polno cepljenih 52.098.000 ljudi ali skoraj 63 % celotnega prebivalstva in 67 % delno cepljenih.

Od 1. avgusta 2021 morajo vsi potniki, ki niso cepljeni ali niso okrevali ob vstopu v Nemčijo predložiti negativen rezultat covid testa. Slovenija se približuje mejnemu številu okužb, ki uvršča državo/regijo na visoko rizično območje.

Avstrija: V sredo prešli v zahtevnejšo fazo ukrepov

V sredo so v Avstriji zaradi naraščajočega števila pacientov na intenzivnih oddelkih, ki presega 10 % zasedenosti oziroma 200 postelj, prešli na prvo stopnjo ukrepov (od treh). To pomeni, da od srede veljajo naslednji ukrepi:

  • Poostritev kontrole veljavnih ukrepov
  • Hitri antigenski test bo veljaven le še 24 ur (po celotni državi, do sedaj je to veljalo že za mesto Dunaj)
  • Obvezno nošenje FFP2 mask, kjer je bilo do sedaj dovoljeno nošenje običajnih kirurških ali tekstilnih mask (živilske trgovine, javni promet)
  • Priporočilo nošenja FFP2 mask tudi v ostalih trgovinskih obratih – za necepljene bo nošenje FFR mask obvezno (naključne kontrole bo izvajala policija)
  • PCT pravilo pri prireditvah nad 25 oseb (do sedaj je veljalo nad 100 oseb)

V okrožju Braunau v zgornji Avstriji bodo zaradi visoke incidence in prenizke imunizacije od sobote naprej uvedli nadzor izhoda iz tega območja. Kdor bo želel zapustiti to območje, bo moral pokazati negativen test na korono. Do začetka septembra je bilo v Avstriji cepljenih nekaj več kot 62 % populacije.

Podatke po posameznih državah so za Slovensko turistično agencijo (STO) pripravila njihova tuja predstavništva.

M. D.