Tudi to noč so ukrajinska mesta pretresale eksplozije

(vir: YouTube, Twitter)

Ruski diktator Vladimir Putin je pred tednom dni, prejšnji v četrtek napadel Ukrajino. Tudi to noč so ukrajinska mesta pretresale eksplozije, okoli polnoči je začel ofenzivo na Kijev. Diktator ne izbira sredstev in ciljev. V kraju Izyum je obstreljeval predvsem stanovanjska območja.

V napadih je bilo več mrtvih, ubitih naj bi bilo več otrok in odraslih, med njimi tudi podžupan mesta Iyzum.

V granatnem obstreljevanju v Kartuvu je umrla tudi članica posebne nadzorne misije OVSE, v času, ko je poskušala kupiti hrano za družino.

V strmoglavljenju romunskega vojaškega helikopterja je umrlo sedem vojakov. Helikopter je iskal pogrešano bojno letalo Mig 21. Slednje še vedno iščejo.

Svetovna banka je sporočila, da zaradi ruske invazije na Ukrajino ustavlja vse svoje programe pomoči Rusiji in Belorusiji.

Ukrajina je sporočila, da so njene sile znova prevzele nadzor nad več območji, ki so jih pred tem nadzorovali ruski vojaki. Od ruskih sil so tako znova prevzeli nadzor nad naseljem Makariv zahodno od Kijeva, o zmagi ukrajinskih enot poročajo tudi z območja v bližini kraja Horlivka severovzhodno od Donecka.

To je le delček dogodkov zadnjih ur.

Nagovor predsednika Zelenskega

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da so Ukrajinci preprečili zahrbtne in sovražne načrte Rusije. Svoje sodržavljane je označil za junake.

“Mi smo narod, ki je sovražnikove načrte uničil v enem tednu. Načrti, ki so jih pisali več let: zahrbtni, polni sovraštva do naše države, naših ljudi,” je Zelenski povedal v videu, objavljenem na družbenem omrežju Telegram.

Dejal je, da je ruska stran v svoji invaziji na Ukrajino izgubila skoraj 9000 vojakov.

V Ukrajini je umrlo najmanj 2000 civilistov, od tega okoli 200 otrok. V to številko niso všteti ubiti vojaki.

Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (Haag) Karim Khan je začel aktivno preiskavo dogajanja v Ukrajini. Za začetek preiskave je prejel podporo vseh 39 članic sodišča.

Nočni napadi na Kijev:

Zemljevid Ukrajine, stanje 3. marec 2022

Vir: Državne tiskovne agencije in liveuamap.com

M. D.