Osilnica: Gradijo širokopasovno optično omrežje

V občini Osilnica, po številu prebivalstva najmanjši slovenski občini, bodo gradili odprto širokopasovno optično omrežje. Prijave zainteresiranih za priklop še vedno zbirajo, navaja STA, prve naročnike bodo priklopili septembra.

Optično omrežje bo gradilo podjetje GVO, ki je del skupine Telekoma Slovenije. Kot pravijo v podjetju, bodo s prvimi gradbenimi deli začeli konec meseca, prve naročnike pa bodo začeli priklapljati jeseni.

Šlo bo za odprto širokopasovno omrežje z optičnimi vodniki, grajeno v tehnologiji, ki omogoča zanesljivo in visoko zmogljivo telekomunikacijsko povezavo ter priklop več uporabnikov na centralo preko enega optičnega vlakna.

Do zdaj izražen interes med prebivalci Osilnice je na ravni ostalih občin, kjer gradijo odprta širokopasovna omrežja naslednje generacije, pravijo na GVO. Na podlagi izkušenj pa pričakujejo, da bo interes za priključitev narasel, ko bodo začeli izvajati dela na terenu.

V Osilnici je leta 2021 po podatkih statističnega urada živelo 327 prebivalcev. V drugi najmanjši občini po številu prebivalstva, Hodošu, pa 369 prebivalcev.

K. R.