Tudi Borut Pahor svari pred nevarnostjo, da Slovenija postane migrantski žep

Predsednik Borut Pahor se v Kožbani ni izognil nezakonitim migracijam.

Predsednik republike Borut Pahor je bil danes slavnostni govornik na spominski slovesnosti ob 75. obletnici velikega volilnega zborovanja v vasici Kožbani v Brdih. V spomin na 9. julij 1944, ko se je zborovanja udeležilo okrog 3000 ljudi iz Brd in Benečije, ga je pripravilo Območno združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica v Kožbani.

Predsednik Pahor je precejšen del današnjega slavnostnega govora namenil tudi nezakonitim migracijam, kar med drugim kaže na veliko resnost problema.

V nadaljevanju objavljamo nekaj poudarkov iz predsednikovega govora:

– “Naposled je jasno, da posamezne države po lastni presoji sprejemajo ukrepe za zajezitev nezakonitih migracij. Če jih mi ne bomo sposobni zajeziti na južni meji, bodo ukrepali naši severni in zahodni sosedi na naši severni in zahodni meji.

– “Nujno je, da ukrepamo tako, da bodo meje znotraj schengenskega prostora ostale odprte.”

S strateškega vidika je jasno, da moramo okrepiti preprečevanje nezakonitih migracij na naši južni meji. Sicer bo Slovenija postala migrantski žep, ker se bodo kopičili migranti in prosilci za azil, ki bodo presegli našo sposobnost, da jim pomagamo.”

– “V EU je v krizi razvoj evropske ideje, zato se poglablja atraktivnost nacionalizmov. Slovenija se mora navznoter vsestransko okrepiti, da bo pripravljena na vse razvoje dogodkov, vendar mora hkrati okrepiti tudi svojo aktivno vlogo v sosedstvu, regiji, Evropi in svetu.”

Vir: Twitter

C. R.