Tožilstvo zavrglo Zevnikovo ovadbo

Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu je zavrglo kazensko ovadbo, ki jo je Darko Zevnik, župan občine Metlika, vložil zoper odgovorno osebo portala Moja Dolenjska.

Zevnik je ovadbo vložil neposredno na državno tožilstvo in pri tem najel znanega novomeškega odvetnika. Državno tožilstvo je nato novomeški policijski upravi naložilo zaslišanje odgovorne osebe portala in tako sprocesiralo Zevnikov predlog. Po tem, ko smo o tem poročali na portalu pred tednom dni in nas je pri tem podprlo tudi Združenje novinarjev in publicistov, je tožilstvo Zevnikovo ovadbo zavrglo. Pod zavrženje je podpisan okrajni državni tožilec Igor Vertuš, ki je postopek tudi vodil.

Razžalitve in obrekovanje ter zagrožene kazni

Darko Zevnik je ovadbo vložil zaradi, po njegovem mnenju, storitve kaznivih dejanj razžalitve po 158. členu Kazenskega zakonika in obrekovanja po 159. členu Kazenskega zakonika. Ta v 158. členu opredeljuje Razžalitev, v 159. členu pa Obrekovanje. Župan Zevnik je torej menil, da naj bi ga na portalu razžalili in obrekovali ter “trdili ali raznašali kaj neresničnega, kar lahko škoduje njegovi časi ali dobremu imenu” (159. člen KZ). Zagrožena kazen je denarna ali zapor do enega leta, če pa je tisto, kar se neresnično trdi ali raznaša, take narave, da ima hude posledice za oškodovanca, pa se lahko kaznuje celo z zaporom do dveh let.

Kakšno kazen je župan pričakoval, da nam bo sodišče odmerilo na tožilčev predlog, zaenkrat še ne vemo. Vsekakor mu ni uspelo. Na portalu pa njegov poskus označujemo za enormni pritisk na naše novinarsko delo in poročanje.

Kazenska ovadba za krivo ovadbo: zahtevana kazen se obrne

Ker je župan Darko Zevnik pri tem poskusu zlorabil tudi policijo in tožilstvo za svoje namene, smo proti njemu vložili nasprotno kazensko ovadbo za krivo ovadbo, skladno s 168. členom Kazenskega zakonika, v katerem so opredeljene posebne določbe o pregonu. Tožilec Igor Vertuš o tej ovadbi še ni odločil. Ker je ovadbo zoper odgovorno osebo portala zavrnil, je na dlani, da je bila Zevnikova ovadba kriva. V tem primeru pa velja, da se zahtevana kazen obrne. To pomeni, da naj bi Zevniku grozila denarna kazen ali celo zapor do dveh let. Odvisno, kaj je sam predlagal v ovadbi zoper odgovorno osebo portala Moja Dolenjska.

S čim naj bi župana Zevnika razžalili in obrekovali?

Z vsebino člankov o kadrovanju v Javnem zavodu Zdravstveni dom Metlika, ki je v lasti Občine Metlika, katere župan je prav Zevnik. Naslednji članek je bil o rekonstrukciji in obnovi cest v Občini Metlika. Oba članka sta bila objavljena okoli 1. maja letos.

Več o ovadbi smo pisali tukaj: portal-moja-dolenjska-kazensko-ovadil-darka-zevnika/

Namen in delo medijskega portala

Na portalu Moja Dolenjska spremljamo dogajanja, delovanje in poslovanje v občinah jugovzhodne regije, v kar spadajo občine v Beli krajini, na Dolenjskem in Kočevsko-ribniškem območju. Poleg običajnih informativnih vsebin dajemo poudarek tudi porabi javnega, to je proračunskega oziroma občinskega denarja ter upravljanju z javnim, občinskim premoženjem. V tem sklopu so občine posebej pod drobnogledom. Pri preverjanju njihovega poslovanja, povezanega z delovanjem občinskih vodstev in struktur, pohvalimo, kar ocenimo, da je pozitivno, in grajamo, kar presodimo, da bi lahko bilo boljše. Pri tem smo pri nekaterih županih naleteli na velik odpor. Na portalu namreč na slepo ne objavljamo njihovih skrbno pripravljenih sporočil za javnost, pač pa stvari preverjamo.

Dodajmo, kar marsikdo niti ne ve, da imajo posamezne občine za pripravo sporočil za javnost najete tudi zunanje službe, ki jih za to, za likanje ugleda njihovih vodilnih, obilno plačujejo. Nadalje nekateri medijem plačujejo tudi objave tako pripravljenih sporočil v javnosti. Na to logiko na portalu Moja Dolenjska nismo in ne bomo pristajali. Davkoplačevalci in občani imajo namreč pravico vedeti, kako osebe, ki so jim zaupali, upravljajo z njihovim denarjem in premoženjem ter kako uresničujejo svoje obljube pri tem.