Portal Moja Dolenjska kazensko ovadil Darka Zevnika

V teh dneh smo se v uredništvu soočali z zanimivo tematiko. Darko Zevnik, župan Občine Metlika, je namreč na Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu podal ovadbo zoper odgovorno osebo portala, kot razlog pa navedel razžalitev in obrekovanje. Okrožnemu državnemu tožilstvu je prek odvetniške pisarne iz Novega mesta, ki je mimogrede tudi odvetniška pisarna Občine Metlika, predlagal kazenski pregon po 158. členu Kazenskega zakonika (KZ).

S tem pa je naletel na mino, kot se temu pogovorno reče. Kot župan, ki je javni funkcionar, namreč nima pravice vlagati ovadbe prek tožilstva ali policije in s tem zlorabljati teh ustanov v svoj prid. To ne velja samo za novinarje in medije, kar portal Moja Dolenjska je, saj je vpisan v Razvid medijev pri Ministrstvu RS za kulturo, pač pa tudi za posameznike. Slednje je dobro vedeti.

Župan Darko Zevnik je javna oseba, ki upravlja z javnim, to je davkoplačevalskim denarjem in premoženjem in ne s svojim. Kot takšen je podvržen javnosti, njegovo delo in delo občinskih služb pa lahko raziskujejo vsi novinarji in vsa zainteresirana javnost. Občina namreč ni njegovo ali njihovo zasebno podjetje.

S spremembo Kazenskega zakonika iz julija 2015 javni funkcionarji, tako na državni kot lokalni ravni, novinarjev in posameznikov ne morejo več preganjati na predlog (prek policije ali tožilstva), pač pa le še z zasebno tožbo. Spremembo zakonodaje so dosegli v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP). Ker je Zevnik ovadbo podal kljub temu, da je vedel ali pa bi kot uradna oseba, ki ima vsakodnevno stik z zakonodajo, moral vedeti za to in zakonodajo poznati, smo v uredništvu portala Moja Dolenjska zoper metliškega župana včeraj podali kazensko ovadbo.

Ocenjujemo, da je župan Zevnik na svoj način skušal institut kazenske ovadbe in organe pregona grobo izkoristiti za zastraševanje novinarjev, ki kritično pišejo o njegovem delu. In to kljub temu, da je vedel, da tak pregon na predlog ni mogoč.

Groba zloraba tožilstva in metliškega župana

Gre torej za grobo zlorabo tožilstva in policije, ki sta si jo privoščila Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu in metliški župan Darko Zevnik. Slednji je ovadbo zoper odgovorno osebo portala Moja Dolenjska podal zaradi objavljenih dveh člankov o kadrovanju v Zdravstvenem domu Metlika (javnem zavodu v občinski lasti) in obnovi občinskih cest (objavljenih konec aprila in 9. maja letos). Tožilstvo je njegovemu predlogu sledilo in policistom Policijske uprave Novo mesto naročilo zaslišanje odgovorne osebe portala. Pod odredbo za zaslišanje je podpisan okrajni državni tožilec Igor Vertuš, ki je s tem sprocesiral Zevnikov predlog.

Namesto zaslišanja je sledila nasprotna kazenska ovadba.

Na vse to so se odzvali tudi v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP), kjer so ravnanje metliškega župana ter novomeškega okrožnega tožilstva odločno obsodili.