Toča najbolj poškodovala središče Krškega in Mirne

Toča v Krškem.

Na Dolenjskem in v Posavju je okoli kilometer širok pas toče v četrtek popoldne prešel območje od občine Mirna do občine Krško in povzročil precejšnjo škodo, ki jo danes še odpravljajo. Največ škode je po oceni županov v kmetijstvu, na strehah objektov in avtomobilih. “Ocenjujemo, da bo potrebna pomoč države,” pravi krški župan Janez Kerin.

 

V Mestni občini Krško je toča, velika tudi do sedem centimetrov, poškodovala strehe od 150 do 200 objektov in veliko avtomobilov, poroča STA. Poškodovani so bili vsi avtomobili brez zavetja na območjih mestne četrti Krško ter krajevnih skupnosti Zdole, Dolenja vas, Brestanica, Gora in Veliki Trn. Poškodovana so tudi vsa občinska vozila, ki so bila parkirana pred mestno hišo, je za STA povedal župan Kerin. Škoda bo po njegovih besedah velika tudi v kmetijstvu.

Kakšna bo višina škoda, župan še ne more povedati, ocenjuje pa, da bo velika in da bo potrebna pomoč države.

Trenutno sicer v občini posledice neurja še ocenjujejo. Čez dan bo stekel popis škode, v ponedeljek bo občinska komisija za elementarne nesreče začela tudi z ogledi škode v kmetijstvu.

V občini Mirna jo je po besedah župana Dušana Skerbiša najbolj skupilo središče Mirne, kjer je toča, velika kot jajce, poškodovala več streh, med njimi tudi streho občinske stavbe in šole, ter več sto avtomobilov. Precej škode je nastalo tudi na kmetijskih pridelkih.

Streho ene od hiš so gasilci prekrili s folijo, na ostalih, ki so bile manj poškodovane, poteka zamenjava strešnikov. Podstrešje občinske stavbe je popolnoma razmočeno in ga bo treba skupaj s streho v prihodnjih dneh sanirati, je povedal za STA.

Kako velika bo škoda, je po besedah župana težko reči, saj njen popis še poteka, zagotovo pa bo presegla nekaj 100.000 evrov. Veliko ljudi ima sicer premoženje zavarovano, ne pa vsi, je povedal.

V občini Brežice je po besedah tamkajšnjega župana Ivana Molana velika škoda nastala predvsem v kmetijstvu, manj je škode na objektih. Poškodovani so sadno drevje in vinogradi, predvsem tam, kjer nimajo mrež proti toči.

Kmetijski pridelki so poškodovani tudi v občini Mokronog – Trebelno, kjer jih je po besedah župana Franca Glušiča toča na srečo zgolj oplazila. Še največ škode je v Laknicah in na Svetem Vrhu, poškodovane so tudi strehe objektov perutninske farme v Martinji vasi.

Tudi občini Šentrupert in Sevnica je nevihtni pas s točo zgolj oplazil. V Šentrupertu je po besedah župana Tomaža Ramovša toča ponekod poškodovala kmetijske pridelke, gasilci so imeli tudi nekaj intervencij zaradi meteorne vode, večje škode pa ni. Tudi v Sevnici so imeli gasilci kar nekaj dela zaradi meteornih vod in vetra, večje škode na objektih in kmetijstvu pa tudi tam ni, so za STA povedali na občini.

A. V.