Tino Gaber na vrhu Nata zamenjali z nekdanjo ženo Roberta Goloba

ZDA. Fotografija s srečanja ob robu vrha Nato, ko se je slovenska delegacija zbrala na sprejemu za slovensko skupnost. Fotografijo je na X objavila Tanja Fajon.

Posnetki z vrha Nata v ZDA so pokazali, da so v ZDA odpotovali predsednik vlade Robert Golob s spremljevalko Tino Gaber, obrambni minister Marjan Šarec in zunanja ministrica Tanja Fajon.

Z vlade so poročali, da se je vrh Nata pričel s slovesnostjo ob 75. obletnici Severnoatlantskega zavezništva. Slovesnost je potekala v avditoriju Andrew W. Mellon.

Salve začudenja pa je povzročilo, ne samo to, da je bila v delegaciji tudi Golobova spremljevalka Tina Gaber, pač pa tudi, da so jo v ZDA predstavljali kot Jano Nemec Golob, nekdanjo Golobovo soprogo, s katero imata tri otroke.

Kaj se je dejansko zgodilo, bomo morda šele izvedeli. Dejstvo pa je, da v diplomaciji takšnih naključij skorajda ni. Ali pa se je zgodilo to, kot je na omrežju X zapisal znani novinar in urednik Bojan Požar:

“Kot bi protokol predsednika Vlade RS na sedež NATO sporočil, da Goloba spremlja njegova (bivša) žena Jana Nemec Golob ali pa Američani vedo nekaj več kot mi.”

Uradna fotografija:

Slovesnost je potekala v avditoriju, kjer so 4. aprila 1949 Severnoatlantsko pogodbo podpisale Belgija, Kanada, Danska, Francija, Islandija, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike.

Zbrane sta nagovorila ameriški predsednik Joe Biden in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki sta izpostavila, da je Nato najuspešnejše in najstarejše zavezništvo, ker je zavezništvo vrednot. Tudi zato bo zveza Nato še naprej stala ob boku Ukrajini in njenemu pravičnemu boju za svobodo in demokracijo, so sporočili z Vlade RS.

M. D.