40 odstotkov Avstrijcev prepričanih, da se življenje z migranti ne obnese dobro

V ponedeljek je avstrijska ministrica za integracijo Susanne Raab predstavila poročilo o integraciji migrantov za leto 2023. Iz njega izhaja, da je 40 odstotkov Avstrijcev prepričanih, da se skupno življenje z migranti ne obnese dobro, poroča avstrijski časopis Kronen Zeitung.

 

Po tistem, ko je v Avstrijo v letih 2015 in 2016 ter pozneje prišlo več 100.000 migrantov, demografska slika države kaže, da ima več kot četrtina ljudi, ki živijo v tej državi, migracijsko ozadje. Od leta 2015 se je največ povečalo število priseljencev s sirskim, romunskim, ukrajinskim, nemškim in madžarskim državljanstvom.

Vključevanje predvsem priseljencev iz drugih kultur, kot je Bližnji vzhod, še naprej predstavlja velik izziv državi, kar zaznava tudi avstrijsko prebivalstvo. To je posledično vse bolj kritično do nezakonitih migracij. Štirje od desetih vprašanih je namreč prepričanih, da skupno življenje z migranti ne deluje dobro.

Še najbolj problematično je trenutno vključevanje žensk z migrantskim ozadjem na trg dela. Te se namreč le redko vključijo v trg dela, kar je pogojeno z njihovo kulturo, poroča časopis.

A. V.