Tihotapila migrante, zalotena, kako je danes?

Lidija Mavretič in Dejan Židan, nekdanji predsednik stranke SD, zdaj državni sekretar (vir: arhiv)

V Trstu je bila julija po daljšem premoru večja policijska akcija: aretirali so dva Slovenca, Bosanca in Srba, ki so v 4 avtomobilih prevažali 14 kurdskih ilegalcev. Za vse je bil odrejen pripor, policisti so jim odvzeli tudi večjo količino denarja in zasegli avtomobile. (vir)

Odvetnik Damijan Terpin, tržaški Slovenec, je ob tem poročanju v italijanskih medijih na Twitterju zapisal: “Kolikor poznam tožilca Faderika Frezza, tvegajo od 6 do 8 let zapora.”

Kaj pa v Sloveniji?

Ravno danes Slovenske novice poročajo, da so minila tri leta, odkar so na rokah nekdanje vinske kraljice in kandidatke za evropsko poslanko na listi SD Lidije Mavretič zažvenketale lisice. Sojenje proti njej in soobtoženemu možu Marku Hraniloviću pa pred ljubljanskim okrožnim sodiščem še vedno ni razpisano.

Obtožena Mavretičeva (doma iz metliškega konca) in Hranilović sta obtožena tihotapljenja migrantov. Soobtoženega Pakistanca Kaka Alija, ki je krivdo priznal, naj bi Slovenija že izgnala, odslužil je tudi enoletno zaporno kazen.

Lidija Mavretič in njen mož sta bila zajeta 26. julija 2019, na območju Sodražice, v dveh avtomobilih sta prevažala sedm Pakistancev. Po navedbah Novic bi za vsakega zaslužila 200 evrov. Kaka Ali je v tistem času prebival v Ljubljani in je bil prosilec za azil.

Odvetnik Mavretičeve zdaj zahteva neposredno zaslišanje vseh sedmih pakistanskih migrantov in Kako Alija. Kje jih bodo našli, je drugo vprašanje.

Lidija Mavretič in Dejan Židan, nekdanji predsednik SD, septembra 2017 na sejmu vina v Hong Kongu na Kitajskem. (vir: Instagram)

M. D.