Testiranje: Okuženih 278 učiteljev

Po podatkih o množičnem testiranju zaposlenih v vzgojno izobraževalnih ustanovah je bilo sinoči do 21. ure v Centralnem registru podatkov o pacientih, ki je v upravljanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje, opravljenih 20.673 hitrih testov.

Pozitivnih je bilo 278 primerov ali 1,3 odstotka vseh testiranih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Testiranje so opravili v devetih slovenskih regijah, in sicer pred današnjo vrnitvijo otrok v vrtce in šole, kamor se vračajo učenci prvega triletja.

Namen testiranja je varno vračanje otrok v vrtce in šole, varnost otrok je na prvem mestu.

Testiranje je potekalo v zdravstvenih domovih in je pomenilo velik organizacijski ter logistični zalogaj za izvajalce hitrega testiranja. V zdravstvu so bili na to izredno pripravljeni, podobno tudi ravnatelji vrtcev in šol. Pri tem ni bilo nobenih večjih pripomb.

Testiranje bo tudi v prihodnje potekalo s hitrimi antigenskimi testi in se bo ponavljalo vsakih 7 dni.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da bodo potrebe po izvajanju testiranj ugotavljali na podlagi epidemioloških podatkov, vsaj enkrat na mesec. Testiranje oseb, ki opravljajo vzgojno-izobraževalno dejavnost v vzgoji in izobraževanju, bo potekalo ločeno od množičnega testiranja in ga bodo izvajali samo usposobljeni zdravstveni delavci.

Vsi testirani so prejeli rezultat testa preko sms sporočila in ob udeležbi prejeli tudi Navodilo za ravnanje v primeru pozitivnega testa.

Testirati se ni bilo potrebno osebam, ki so v obdobju zadnjih treh mesecev prebolele covid-19, v kolikor so predložile pozitivni rezultat testa PCR.

Šole in vrtci se odpirajo v devetih regijah

Šole in vrtci se danes odpirajo v devetih regijah, v regiji Jugovzhodna Slovenija ostajajo te še zaprte. Epidemiološko stanje bo vlada skupaj s stroko preverjala spet jutri, v sredo, ko bo odločala tudi o tem, kako naprej.

Stanje v regiji nekoliko boljše, vseeno še na meji

Po kazalniku sedem dnevno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev je bila regija včeraj s 506 primeri na četrtem mestu. Še pred dnevi na tretjem. Po kazalniku 14-dnevno število potrjenih primerov pa smo s 1030 primeri še vedno na 3. mestu med 12 regijami. Prvi sta Posavska in Goriška regija. Stanje je torej na meji, od nas je odvisno, ali bodo šli otroci v regiji prihodnji torek v vrtce in šole.

Testiranje obvezno, večjih nasprotovanj ni bilo

Včerajšnje testiranje kaže, da med učitelji in vzgojitelji ter ostalimi zaposlenimi v dejavnosti vzgoja in izobraževanje ni bilo večjih uporov oziroma nasprotovanj. Testiranje je po uredbi vlade obvezno. Uredba je bila sprejeta na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih.

Obvezno testiranje ni slovenska posebnost

V Avstriji je tedensko testiranje za covid-19 od včeraj obvezno za celo vrsto poklicev. Ne samo za učitelje, tudi za prodajalce, uradnike, voznike avtobusov in podobno. O tem je včeraj poročal časnik Kronen Zeitung. (tukaj)

Kruto, vendar resnično: Na zavodu na delo čaka na stotine učiteljev

O tem, da se v slovenskih podjetjih redno testirajo, smo že večkrat poročali. Ker pa se med učitelji še vedno najdejo posamezniki, ki hitremu testiranju nasprotujejo, tudi iz naše regije, dodajmo, da na Zavodu za zaposlovanje trenutno več tisoč oseb čaka na prosto delovno mesto učitelja. Samo na Območni enoti Novo mesto je prijavljenih 397 iskalcev zaposlitve – učiteljev. V celi Sloveniji pa je trenutno le 47 prostih mest za to delovno mesto.

Primerjava je sicer kruta, vendar gre tu za otroke in zdravje vseh nas. Najmanj, kar lahko učitelji in vzgojitelji naredijo je, da se testirajo in poskrbijo, da morebitne okužbe, za katero morda niti sami ne vedo, ne širijo med ostale sodelavce in otroke v šolah in vrtcih. Toliko odgovornosti vsi pričakujemo od njih. Ali, kot je na Twitterju zapisal priznani zdravnik dr. Blaž Mrevlje: “Otroci se bodo enkrat vrnili v šole, mrtvi nikoli več po njih po šoli.”

J. M.