Covid-19: Kje smo, kako je s cepljenjem

Fotografija je simbolična.

Ob koncu tedna so v Sloveniji potrdili 592 novih okužb, podatki za nedeljo pa kažejo, da je bilo potrjenih 13,6 odstotka manj okužb kot pred tednom dni. V Jugovzhodni Sloveniji, ki zajema Dolenjsko, Belo krajino in Kočevsko-ribniško območje, je bilo v nedeljo največ okužb potrjenih v občini Kočevje (9), po eno okužbo so potrdili v štirih občinah (Novo mesto, Črnomelj, Metlika in Šentjernej). Skupno je bilo tako v nedeljo potrjenih 13 okužb.

Na podlagi tega bi lahko sklepali, da se število okužb umirja, vendar pa bodo pravilnejši podatki o epidemiološkem stanju v naših regiji znani po objavi podatkov o včerajšnjih, tj. ponedeljkovih okužbah. Ob koncu tedna je namreč že tradicionalno manj potrjenih okužb, saj oboleli običajno odhod k zdravniku odlašajo na čas med tednom.

Kočevje se umirja, tedenski prirast okužb v Novem mestu, Črnomlju in Metliki

Dodajmo sicer, da tedenski podatki kažejo, da se stanje v občini Kočevje umirja. Prirasta novih okužb v tednu dni ni bilo. V Ribnici je bilo prejšnji teden celo za 20 % manj okužb.

V Novem mestu je bil tedenski prirast okužb 10,1-odstoten.

Večji porast okužb v tednu dni pa je bil v dveh belokranjskih občinah, in sicer v Črnomlju 31,8-odstoten in v Metliki 20-odstoten. V občini Semič se je število okužb v tednu dni zmanjšalo za 25 odstotkov.

Cepljenje zaposlenih v šolstvu in vrtcih, pa tudi ostalih

V tem tednu bo potekalo cepljenje vzgojiteljev in učiteljev, v Kočevju pa so to že opravljali tudi v preteklih dneh. Zdravstveni dom Kočevje je v sodelovanju z ustanoviteljico Občino Kočevje, Štabom Civilne zaščite in ravnatelji šol in vrtcev že ob koncu prejšnjega tedna organiziral eno prvih cepljenj šolnikov in zaposlenih v vrtcih v Sloveniji. Med prvimi so cepili tudi nekaj policistov in zaposlenih na sodišču, poleg starostnikov seveda.

Po navedbah direktorice Polone Vidič Hudobivnik so do včeraj skupno cepili 2445 ljudi.

Po včerajšnjih podatkih so cepili tudi 160 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Nekaj je bilo takšnih, ki so jih s cepivom AstraZeneca cepili že prej, saj so bili denimo mlajši od 64 let in s pridruženimi boleznimi, ostale, za katere so ravnatelji interes javili do prejšnjega torka zjutraj, pa so cepili minulo soboto, nekaj jih na cepljenje še čaka, je včeraj za STA povedal pomočnik direktorice ZD Kočevje Primož Velikonja. Skupno je sicer po njegovih podatkih v občini okoli 450 šolnikov.

V Zdravstvenem domu Novo mesto, ki pokriva tudi okoliške dolenjske občine, bodo učitelje cepili v sredo in petek. V sredo jih bodo cepili 400 in v petek 252. Do zdaj imajo skupaj prijavljenih približno 670 učiteljev, prijave pa še prihajajo. Za ta teden imajo cepiva dovolj, v četrtek bodo naročili količine za prihodnji teden.

Do zdaj so cepili že tudi okoli 630 starejših od 75 let. Cepili so tudi 450 posebej ranljivih kroničnih bolnikov in nekaj drugih kroničnih bolnikov. S cepivom podjetij Pfizer-BioNTech so do zdaj cepili 1395 starejših od 80 let. Cepili so še 176 kroničnih bolnikov, 103 varovance doma starejših občanov, 105 varovancev varstveno-delovnega centra in 537 zdravstvenih delavcev in sodelavcev.

Skupaj so cepili že skoraj 4000 ljudi. Čakalne liste dnevno posodabljajo, do zdaj pa imajo na čakalni listi še 200 starejših od 80 let in 456 starejših od 75 let. Starejše od 70 let bodo cepili naprej po nacionalni strategiji odvisno od dobave cepiva in prijav.

Podrobnejše podatke o številu cepljenih v ostalih zdravstvenih domovih še zbiramo, prav tako tudi podatke o cepivu, ki ga uporabijo pri cepljenju ali ga še nameravajo. Zaenkrat je znano, da naj bi zaposlene v vzgoji in izobraževanju načeloma cepili s cepivom AstraZeneca. Nas pa tudi zanima, ali imajo tisti, ki se odločijo za cepljenje, tudi možnost izbire cepiva. Dodajmo, da se številni za cepljenje odločajo tudi zato, ker se jim zaradi tovrstne zaščite ne bo treba več tedensko testirati, saj to nekaterim predstavlja kar težavo.

Podatki o okužbah za nedeljo, 7. marec 2021: 

M. D.