“Testiramo se enkrat tedensko, pa nisem še nikogar srečal s predrto nosnico”

(vir. arhiv MD)

“Vsi v vladi in v kabinetu se testiramo enkrat tedensko, pa nisem še nikogar srečal s predrto nosnico.” Tako je včeraj predsednik vlade Janez Janša med drugim odgovoril na eno od novinarskih vprašanj, ki so se nanašala na testiranje na novi koronavirus. Odgovarjal je tudi o smiselnosti peticije, ki se pojavlja v javnosti.

Na vprašanje o učiteljih, ki se ne bi želeli testirati na novi koronavirus, je predsednik vlade odgovoril:

“Če bi se to dogajalo v Avstriji, bi izgubili službo, pri nas pa glede testiranja ni popolnoma pravno urejeno. V praksi tudi tisti, ki se ne bodo testirali, čeprav je to skladno z zakonom o nalezljivih bolezni obvezno, bodo imeli možnosti izvajanja pouka na daljavo.”

Glede smiselnost peticij, ki navajajo, da testiranje vsak teden poškoduje nosno sluznico:

“Vsi v vladi in v kabinetu se testiramo enkrat tedensko, pa nisem še nikogar srečal s predrto nosnico, torej to ni kak poseben problem. Testirajo se tudi v številnih podjetjih, v domovih za ostarele, v bolnišnicah. Menim, da je takšno pozivanje skrajno neresno.”

Velik del učiteljev se zaveda svoje odgovornosti, eksotičnim pozivom ni vredno namenjati pozornosti:

“Po informacijah, ki prihajajo tudi do mene, sicer velik del učiteljev ve, da je v interesu njih in predvsem otrok, da pouk poteka tako, da so vsi zdravi, da se virus ne širi in da s tem, ko se ukrepi ne upoštevajo, zgolj odlagamo trenutek, ko bomo lahko šli v normalno življenje tudi kar se tiče šolstva.

Apeliram na vse, ki ste odgovorni in oblikujete slovensko javno mnenje, da takšnim eksotičnim pozivom, ki ne koristijo, ne posvečate veliko pozornost.”

J. M.