Ustavno sodišče sprejelo pomembno odločitev, Levica pogorela

(Vir: Slovenska vojska, Twitter)

Ustavno sodišče je odločilo, da zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski, katerega ustavno presojo je zahteval koordinator Levice Luka Mesec, ni v neskladju z ustavo. Ustavno sodišče je odločilo tudi, da je državni zbor s sklepom upravičeno izključil zakonodajni referendum o tem zakonu.

Podpisi državljanov za referendum so ostali v bazi Levice.

Državni zbor je zakon, ki do leta 2026 predvideva skupaj za 780 milijonov evrov vojaških naložb, sprejel novembra lani. Večji del sredstev bo šel za oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine z nakupi oklepnih vozil.

Ustavno sodišče je presodilo, da sta državni in vlada razumno utemeljila, da so naložbe v Slovensko vojsko (SV) nujne, saj sta njeni opremljenost in zmogljivost v takem stanju, da v primeru vojaške grožnje ali varnostne krize ne more zagotoviti zadovoljive obrambne spodobnosti države kot tudi ne more v pričakovani meri izpolnjevati mednarodnih obveznosti, poroča STA.

Matej Tonin, minister za obrambo, je ob tem zapisal:

“Hvala vsem pripadnikom in pripadnicam Slovenske vojske, ker vztrajate v službi domovine. Hvala poslancem za pogum, ker so podprli zakon o investicijah v SV. Hvala Ustavno sodišče RS za državotvorno odločitev. Vrata za modernizacijo Slovenske vojske so odprta, čaka pa nas še veliko dela.”

M. D.