Tesna Golobova sodelavka: Referendum hkrati z volitvami “zloraba v smislu ustavne ureditve področja referenduma”

(z leve) Maša Kociper in Alenka Bratušek, nekoč pri Jankoviću, nato v SAB in zdaj pri Golobu (vir: arhiv)

Vladajoča stranka si prizadeva za več posvetovalnih, to je nezavezujočih referendumov na dan volitev v evropski parlament, ki bodo 9. junija, pri čemer nameravajo izvesti referendume zgolj za tista vprašanja, ki so po godu Gibanju Svoboda.

Slednjemu številni nasprotujejo, poslanec Žan Mahnič (SDS) pa je zapisal, da želijo s tem v koaliciji zgolj dodatno aktivirati svojo volilno bazo.

Na to se je včeraj odzvala Maša Kociper, državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba, večkratna politična prestopnica in bivša poslanka. Zapisala je: “Pa kaj pa je narobe s tem, če se poskuša z referendumi o treh pomembnih vprašanjih povečat udeležbo na EU volitvah?? Kjer je vedno nizka udeležba. Zakaj ne bi ljudje prišli in hkrati še povedali kaj menijo o treh pomembnih dilemah #karkolinaredisniprav

Oglasil se je nekdanji poslanec Marko Pavlišič in Kociprovi odvrnil: “No, predvsem to, da referendumi zanimajo manj ljudi kot volitve in, da povečanja pač ne bo. Če se pa prav spomnim, Maša, si nekoč nasprotovala razpisu referendumov skupaj z volitvami. Se morda spomniš, zakaj si si premislila?”

Kociprova ni odgovorila, nato pa je Pavlišič zapisal: “Uf, se kar dobro spomnim,” in objavil izsek iz magnetograma seje državnega zbora iz leta 2014, ko sta bila oba poslanca. Maša Kociper je takrat v vlogi poslanke Jankovićeve Pozitivne Slovenije nasprotovala, da bi ob takratnih evropskih volitvah izvedli še referendum. Zapisala je, da so “v Pozitivni Sloveniji prepričani, da je prav, da se o referendumski pobudi razpravlja posebej, ne pa, da se razprava o tem pripoji kampanji za evropske volitve.” Po mnenju Kociprove in Pozitivne Slovenije bi bila to tudi “zloraba v smislu ustavne ureditve področja referenduma”.

No, leta 2014 tako, leta 2024 drugače. Kakor jim ustreza in ne kakor veleva zakon, še manj, kaj je najboljše za državo in državljane.

Zapisi:

Državni zbor bo predvidoma v sredo in četrtek zasedal na izredni seji, pričakovati je, da bodo na sejo uvrstili tudi odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ ter o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje.

Maša Kociper je bila doslej članica več političnih strank: Pozitivne Slovenije, Stranke Alenke Bratušek (SAB) in zdaj Gibanja Svoboda. Na zadnjih volitvah leta 2022 ni bila izvoljena, jo je pa Robert Golob zaposlil v svojem kabinetu, kjer je zadolžena za koordinacijo med Vlado RS in državnim zborom. Zdaj je celo na listi Golobove stranke za evropsko poslanko.

Maša Kociper (vir: arhiv)

M. D.