Tedni bodo turbulentni, vendar ne bomo niti lačni niti brez elektrike

Predsednik vlade Janez Janša in podpredsednika Matej Tonin ter Zdravko Počivalšek na zaključni tribuni z župani in gospodarstveniki v Novem mestu, ob obisku regije (vir: arhiv)

Ob včerajšnjem delovnem obisku vlade v osrednji Sloveniji so zbrani na sinočnji tribuni precej pozornosti namenili ukrajinski krizi in cenam energentov.

Glede na pričakovanja pred vojno se bi cene  električne energije s koncem kurilne sezone umirile, vendar je vojna v Ukrajini cene ponovno dvignila, s to težavo sooča vsa Evropska unija.

Strahu, da bi zmanjkalo naftnih derivatov ni, Slovenija ima dovolj goriva, da ga lahko zgotovimo v vmesnem obdobju, ko naftni trgovci ne morejo priti do naftnih derivatov iz Rusije. Vlada je še zagotovila, da bo naredila vse, da cene ublažijo in umirijo. Če bodo dali na trg goriva iz državnih blagovnih rezerv, bodo tudi določili ceno na trgu.

Predsednik vlade Janez Janša pa je poudaril, da bo nekaj naslednjih tednov precej turbulentnih, tako na področju oskrbe, kot tudi na področju energentov, surovin, hrane, zato bodo potrebne intervencije. Zatrdil je, da ima Slovenija za takšne primere načrte in zaloge. Vse to pa ima tudi EU.

“Ne bomo niti lačni niti ne bomo brez elektrike. Na bencinskih črpalkah niso potrebne vrste, ker derivatov ne bo zmanjkalo. Evropa je naredila dovolj zalog zemeljskega plina do poletja, v tem času se pa da zagotoviti določene alternative,” je pomiril predsednik vlade.

Pojasnil je, da ruska nafta na svetovnem trgu naftnih derivatov pomeni manjšinski del. Okrog 12 odstotkov vseh naftnih derivatov prihaja iz ruske nafte. To se da nadomestiti, vendar ne čez noč. Glede na regulativo, ki jo imamo pri nas, obstajajo strateške rezerve, je še povedal premier.

Vir: gov.si 

M. D.