Tako ‘miroljubno’ je bilo v Ljubljani, pravi angelčki so bili ti protestniki!

Tako 'miroljubni' po mnenju nacionalne TV Slovenija in nekaterih ostalih medijev so bili nasilneži.

Ljubljana, četrtek, 6. november 2020. Napadi nasilnežev na policiste, snemalce, fotografe in ostale. Tepli so se celo sami med seboj.

‘O nekaterih dejstvih, povezanih z nasilnimi demonstracijami in s tem povezanimi hudodelskimi združbami prejšnji četrtek sredi Ljubljane, smo že poročali tukaj.

O dogodkih so ta četrtek razpravljali tudi na parlamentarnem odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Potrdilo se je, da je bila slovenska policija na nasilje dobro pripravljena, njihova reakcija je bila ustrezna in profesionalna.

Shod, tako kot vsi ostali pred tem, ni bil prijavljen, policija je začela z aktivnostmi, ko so na družbenih omrežjih ugotovili poziv k protestu. Skupine so že vnaprej napovedovale uporabo pirotehnike, molotovk, nasilje nad policisti, objavljali so celo navodila, kako naj se izognejo kontrolam in podobno.

Informacije o protestih so segale tudi v tujino in v kriminalne združbe.

Policija je aktivirala večje število policistov, iz cele Slovenije, ne le Ljubljane, dodani so bili konjeniki, vodniki službenih psov, letalska enota policije, uprava za informatiko in telekomunikacije ter specialna enota policije.

Demonstracije so bile ocenjene kot dogodek visokega tveganja, zato je bila predvidena tudi uporaba plinskih sredstev in vodnega topa, kot je na odboru o tem povedal Danijel Lorbek, direktor uniformirane policije.

Vse to je bilo tudi uporabljeno.

Stanislav Vrečar, direktor Policijske uprave Ljubljana, je nadalje povedal, da so udeleženci neprijavljenega shoda že takoj po 17. uri uporabili pirotehniko, v pasaži Maksimarketa so posamezne skupine medsebojno obračunavale, vrstili so se fizični napadi na policiste in obmetavanje teh s predmeti. Vrečar je nato ob 17.07 izdal ukaz, da se shod razpusti, udeleženci so bili pozvani, da zapustijo Trg republike.

Seveda jih niso upoštevali, pirotehniko in razne predmete so še vedno metali proti policistom. Policisti posebne policijske enote so postavili kordon in začeli s praznjenjem ploščadi Trga republike proti Erjavčevi cesti. Pri tem so uporabili tudi prisilna sredstva za odrivanje množice.

Nasilneži so nato na Erjavčevi cesti pričeli z metanjem kock, kamenja in pirotehnike proti policistom.

Nato so se razbežali po Slovenski cesti v smeri proti Aškerčevi, kjer so šli levo na Rimsko in po Rimski v smeri proti Križankam. Tam se je zbrala večja skupina protestnikov. Ko so se ti zbrali, so tam nabrali kocke in kamenje ter se v skupini vrnili proti Slovenski cesti. Pričeli so z metanjem kock in kamenja.

Ob 17.37 je Vrečar izdal ukaz z uporabo plinskih in drugih sredstev za pasivizacijo kot prisilnega sredstva in vodnega topa. Protestniki so pred vodnim topom pobegnili v smeri Križank, uporaba vodnega topa zato ni bila mogoča na tem mestu. Skupine so se razbežale po celem centru mesta Ljubljane.

Ob 17.58 se je več protestnikov zbralo na Slovenski cesti, ki so od Čopove proti Šubičevi, proti policistom metali granitne konce in pirotehniko. V tem času so neznanci napadli policistko na motornem kolesu, jo podrli na tla, prevrnili službeno motorno kolo, hkrati pa metali kamenje in pirotehniko proti policistom in reševalna vozila, ki so poškodovana.

Neznanci so pobegnili, policisti so postavili kordon v križišču Slovenske in Šubičeve, protestniki se kljub temu še vedno aktivno upirali in napadali policiste.

Zaradi odvrnitve napada je Vrečar ob 18.01 izdal ukaz za uporabo plinskih sredstev, vodnega topa in konjenice kot prisilnega sredstva. Vodni curek kot prisilno sredstvo je bilo uporabljeno na Slovenski cesti ob 18.02., množica se je razbežala na več strani po mestu Ljubljana. Uporabljena je bila tudi konjenica kot prisilno sredstvo za razganjanje množice.

Del izgrednikov je odšel na stopnice Jakopičevega drevoreda, kjer so iz tal trgali kamnitne kocke, se oborožili z njimi in se vrnili nazaj v center mesta. V nadaljevanju je ta skupina odšla na Prešernov trg, kjer so se združili z osebami, ki so že bili tam.

Okoli 18.45 ure so na Prešernovem trgu protestniki ponovno napadli policiste z granitnimi kockami. Zaradi odvrnitve napada je direktor PU Ljubljana izdal ukaz za uporabo plinskih sredstev in sredstev za pasivizacijo kot prisilnega sredstva.

Policisti so uporabili plinska sredstva in sredstva za pasivizacijo, zato so se protestniki razbili v manjše skupine in se razbežali po mestu Ljubljana. Uporabljena so bila plinska sredstva in sredstva za pasivizacijo. V nadaljevanju so se tudi razkropili in niso več povzročali kaznivih dejanj in neredov.

Na protestu je bil hudo telesno poškodovan reporter in lahko telesno poškodovan novinar; storilca zaenkrat še nista znana.

Policija je od državljanov prejela več namigov, kdo bi lahko bili napadalci, podatke preverjajo. Fotografijo napadalca objavljamo ob koncu prispevka.

V času trajanja protestov je prišlo tudi do požigov smetnjakov, poškodovanja objektov ter osebnih avtomobilov, tako občanov kot policije in reševalcev.

Ob približno 20.30 so se protestniki razšli in javnega shoda oziroma teh izgredov je bilo konec.

Poškodbe policistov in opreme:

 • 15 policistov je bilo po dosedanjih podatkih lažje telesno poškodovanih,
 • 5 jih je iskalo zdravniško pomoč v UKC Ljubljana, in sicer:

– enkrat zaradi poškodbe pirotehnike, gre za okvaro sluha, tako da ta zgodba zna iz lahke priti v kaj hujšega;

– enkrat poškodba zaradi granitnih kock,

– enkrat poškodba zaradi udarca v koleno, dva od teh policistov sta na bolniškem staležu.

Poškodovano so: službeno motorno kolo, dve službeni vozili policije, vodni top zaradi obmetavanja s trdimi predmeti, intervencijski ščit, službeni mobilni telefon.

Vsi navedeni podatki, tako glede same obravnave kaznivih dejanj, kot poškodb oseb in premoženja, izhajajo iz trenutno znanih podatkov in se lahko tekom preiskave spreminjajo. Policija usklajeno nadaljuje z intenzivnim zbiranjem obvestil, potrebnih za identifikacijo in prijetje osumljencev storitve kaznivih dejanj.

Aktivnosti so primarno usmerjene v odkritje organizatorjev, kot tudi sodelujočih v nasilnih protestih, ter storilce nasilnih napadov na novinarje.

Ukrepi policije:

 • 54 postopkov ugotavljanja identitete,
 • 11 obravnavanih storilcev kaznivega dejanja za preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, 8-krat napad na uradno osebo,
 • 13 obravnavanih poškodovanj tuje stvari, poškodovanj premoženja na relaciji, kjer so ti izgredi potekali;
 • 67 ugotovljenih kršitev Zakona o nalezljivih boleznih: 12-krat neuporaba maske, 38-krat prehajanja med občinami, 16-krat udeležba na shodu v času prepovedi, enkrat gibanja med 21. in 6. uro, ki jih je storilo 52 kršiteljev, nekateri so storili več prekrškov;
 • trije zasegi pirotehničnih izdelkov in potem obravnava po Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih;
 • 18 ugotovljenih kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru, gre za neupoštevanje ukaza policije;
 • nasilno in drzno vedenje 2-krat in nedostojno vedenje do uradne osebe 6-krat, enkrat kršitev Zakona o javnih zbiranjih,
 • 6-krat kršitev Zakona o osebni izkaznici;
 • pet oseb je bilo pridržanih po Zakonu o nalogah in pooblastilih policije za čas izgredov,
 • 6 jih je bilo pridržanih po Zakonu o kazenskem postopku,
 • 3 osebe so bile privedene uradne zaradi ugotavljanja identitete.

Policija je:

 • 11-krat uporabila telesno silo zoper posameznike,
 • 13-krat plinski razpršilec, tu ne gre za plinske naboje, ampak gre za milejše prisilno sredstvo plinski razpršilec, 3-krat;
 • 14-krat sredstva za vezanje in vklepanje,
 •  2-krat odrivanje množice s palico tonfa, enkrat vodni curek, 6-krat izstreljeni plinski naboji,
 • 5-krat izstreljeni naboji za pasivizacijo in 2-krat konjenica kot prisilno sredstvo za razganjanje množice.

Na nasilnih organiziranih demonstracijah se je zbralo okoli 500 ljudi.

Podatke so na uvodoma omenjenem odboru predstavili najvišji predstavniki Policije. Mi pa jih objavljamo, ker tega ne morete prebrati v največjih slovenskih medijih.

Oseba, ki je poškodovala policista in fotografa, policisti ga še vedno iščejo.

M. J.