Elita, kriminalci in droga

Anis Ličina, posnetek oddaje TV Tednik, kjer so ga predstavili kot "navadnega protestnika". Da gre za organizatorja nasilnih demonstracij je nato razkrila kar državna tožilka, ki ga je - zaščitila. V imenu koga? (vir: Zajem zaslona)

V iztekajočem se tednu so zelo odmevale organizirane nasilne demonstracije prejšnji četrtek, kjer so posamezne tolpe kriminalnega podzemlja uničevale premoženje, napadale policiste, težko poškodovale enega od fotoreporterjev in se na prizorišču tudi spopadale med seboj.

Pozive k nasilnim demonstracijam je na družbenem omrežju objavila skupina Anonimus Slovenija. To so nato razširjali, pozivi so se vrstili vsaj 14 dni pred tem, nacionalna TV Slovenija pa je celo objavljala nastope (organizatorja) Anisa Ličine, ki je dejal: »Ma kakšno petkovo zvončkljanje, pridite 5. 11., takrat bo zadeva resna.«

TV Slovenija je sicer med mediji, ki že ves čas spodbuja nasilje proti vladi in natančno spremlja vse neprijavljene, nezakonite petkove shode proti njej. Posamezniki s te nacionalne rtv-hiše svojega sovraštva do zdajšnje vlade niti ne skrivajo, čeprav s tem teptajo vse profesionalne standarde.

Po nasilnih demonstracijah prejšnji četrtek so nato v ponedeljkovem prispevku v oddaji Tednik objavili prispevek, v katerem je kot sogovornik nastopil tudi Anis Ličina. Predstavili so ga zgolj kot protestnika, v posmeh vsem je nastopil brez zaščitne maske, na vprašanje novinarja, zakaj so na protestu pretepali tudi novinarske ekipe, pa je Ličina odgovoril: “Jaz predlagam, če bi bil novinar, maš pač neki brezrokavnik, karkoli, označeno RTV in se hitro izogneš.”

Ali drugače, na nasilnih protestih, ki jih mi organiziramo, ne bomo pretepali tistih, ki ste naši in imate brezrokavnike z oznako RTV, druge bomo razbijali.

Odzivi na nastop Ličine in njegovo izjavo so bili grozoviti, na TV Slovenija so se bili nato primorani opravičiti, pri tem so zaščitili levičarsko voditeljico Tednika Jeleno Aščić in krivdo zvrnili na novinarja: “Prispevek je bil zmontiran tik pred oddajo in prav časovna stiska je povzročila nesporazum v komunikaciji med urednico in novinarjem, ki je pripravil prispevek,” so zapisali v odgovoru na vprašanje portala Siol.net.

Poznavalci razmer ob tem sicer navajajo, da gre za zavajajoče pojasnilo vodstva TV Slovenija, novinar pa je Ličino moral vstaviti v prispevek prav na zahtevo Aščićeve. Slednja naj bi bila z Ličino tudi drugače osebno povezana, pa je na Twitterju zapisal znani novinar in urednik Vinko Vasle.

Na poročanje v oddaji Tednik je bil kritičen tudi notranji minister Aleš Hojs. Ta je sicer že na dan protestov dejal, da mediji nosijo del odgovornosti za dogajanje v državi. Opozoril je tudi, da za nasilnimi demonstracijami v Ljubljani stoji organizirani kriminal. V intervjuju za časnik Delo pa je nato na vprašanje, zakaj meni tako, odgovoril, da to govori na podlagi tistih, ki so vabili na proteste.

“Med njimi je bil tudi Anis Ličina, ki je dal intervju za RTV Slovenija – to se mi zdi škandalozno – glede na javne objave; ve se, v kakšni postopkih je gospod.”

Hojs je razkril, da so Ličino na policiji začeli bolj intenzivno spremljati po tem, ko je na televiziji javno pozval ljudi, naj 5. novembra pridejo v Ljubljano na “prave” proteste. “Potem ga je začela policija intenzivno spremljati in direktor policije mi je povedal, da so poskušali z njim vzpostaviti tudi stik. Ličina jim je povedal, da ni v Sloveniji, ampak v Grčiji, kako je prišel tja, ni jasno, verjetno iz Beograda. Ko pa je prišel nazaj, so policisti z njim opravili razgovor,” je še pojasnil Hojs.

Tožilka policistom: Ne sanjajte o privedbi organizatorja protesta – Anisa Ličine

Na ministrstvu si sicer prizadevajo tudi za to, da bi pozivanje k protestom in njihova organizacija v času epidemije postala kaznivo dejanje. Hojs je to pojasnil na primeru prijetja Ličine, ko naj bi tožilka policistom rekla, naj ne sanjajo o privedbi organizatorja protesta.

“Dovolj je, da tožilka pove, da ga ne bo procesirala. Ko so me s tem seznanili, sem menil, da bi bilo prav, da bolj jasno zapišemo v kazenskem zakoniku, da je tudi to kaznivo dejanje,” je dejal Hojs.

Minister je tako razkril tudi ravnanje ene od tožilk. Ni navedel imena, kmalu pa je zaokrožilo, da naj bi šlo za Majo Ulčar, okrožno državno tožilko na ljubljanskem okrožnem tožilstvu. Poznavalci so nato objavili, da naj bi bila Ulčarjeva nečakinja odvetnika Mitje Ulčarja, sicer tesnega prijatelja Francija Perčiča, znanega kot svetovalca nekdanjega predsednika Danila Türka.

Ličina, elita, kriminalci in droga

Siol.net je zapisal, da je bil Ličina v preteklosti po poročanju medijev domnevno vpleten v mednarodno kriminalno združbo, ki je trgovala z različnimi drogami na območju Slovenije in Hrvaške ter tudi širše po svetu. Slovenski in hrvaški policiji je združbo uspelo razbiti v začetku tega leta. Pred približno šestimi leti pa se je Ličina znašel v sodnem postopku, saj naj bi bil član hudodelske združbe, ki je tihotapila ljudi čez mejo.

O motivih za proteste se je na svojem portalu pozareport.si razpisal tudi novinar Bojan Požar (pozareport.si). V članku z naslovom »Kaj vesta Sova in Policija – kriminalci in ljubljanska elita skupaj na protestih tudi zato, ker šepa biznis droge?!« je zapisal:

“To pomeni, da znani ljubljanski kriminalci, ki danes protestirajo zoper Janševo vlado, protestirajo predvsem zato, ker jim vlada sesuva biznis preprodaje mamil, medijsko-politična zaščita, ki jo pri tem dokazano uživajo, pa je – očitno – tudi posledica dejstva, da “ljubljanska elita” ostaja brez – mamil …?!”

V nadaljevanju tudi Požar za Ličino navaja, da ima bogato kriminalno ozadje. Nazadnje so ga aretirali februarja letos v odmevni akciji hrvaških in slovenskih policistov sredi Kamnika, kjer je policija razbila mednarodno združbo preprodajalcev droge. “TV Slovenija in tudi POP TV pa so ga skozi petkove proteste gradili kot nekakšnega protestniškega zvezdnika ljubljanskih ulic, in to celo v medijskem paketu z vidnimi opozicijskimi politiki, ter mu tako dajali legitimnost. Pri čemer sta obe televiziji zavestno zamolčali njegovo kriminalno ozadje,” je še zapisal Požar.

Zapisal je še, da številni poznavali ob tem “pravilno ugotavljajo, da se RTV Slovenija na ta način postavlja v podobno vlogo, kot jo je v času Slobodana Miloševića igrala srbska državna televizija RTS, kjer so – na primer – promovirali zloglasnega vojnega zločinca Arkana in druge tedanje “trde fante beograjskega asfalta”.

Požar je še zapisal, da naj bi prav preprodaja prepovedanih substanc med epidemijo covida-19 še dodatno združila kriminalne kartele in del ljubljanske elite, od kulturniške do politične, zlasti znotraj tranzicijske levice.

Prve kot preprodajalce, druge pa kot konzumente, potrošnike trgovine z drogo, saj naj bi z epidemijo povezani zaščitni ukrepi Janševe vlade (policijska ura, fantje ne morejo ven in podobno …) dodobra načeli tudi posel preprodaje mamil.

Zaključimo z mislimi uporabnika Twitterja, ki je zapisal: “Kdor misli, da se Ličina naključno pojavlja v kadrih na nacionalki in v glavnih poročilih, najprej kot kolesarec, nato kot terorist, je neznansko naiven.”

Na posnetku je Anis Ličina.

J. M.