Take sezone gripe ne pomnijo, smo v skoraj vojnem stanju

Vir: pixabay.com

Predsednica sekcije za primarno pediatrijo Anita Jagrič Friškovec je v pogovoru za STA dejala, da v medicini dela že 28 let, a takšne sezone gripe kot je zdaj ne pomni. Po njeni oceni je bolnih vsaj štirikrat ali celo petkrat otrok več kot v običajni sezoni gripe. Ker je več obolelih, je tudi več zapletov.

“Smo na robu vojnega stanja,” je dejala.

Pediatrinja je dejala, da poročila iz celotne Slovenije kažejo, da takšne sezone gripe še ni bilo. Na dan imajo v ambulanti po 100 kontaktov glede gripe – večinoma starši kličejo zaradi bolniških za nego otroka, poleg tega pa tudi obravnavajo otroke z gripo. Tisti, ki imajo gripo, so zagotovo bolni pet do sedem dni. Dejala bi, da je vsaj štirikrat ali celo več bolnih kot denimo lani.

Takšno stanje imajo v ambulantah že dobrih deset dni, epidemija pa je počasi začela prehajati v zaplete, kar pomeni, da obravnavajo otroke z vnetjem ušes in pljučnicami.

Do sedaj je gripa težko udarila predvsem po otrocih in mladostnikih, obolevajo že tudi starejši. Strokovnjaki ne vedo, kaj je botrovalo takemu izbruhu. Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci.

V prihodnjih tednih pričakujejo vrh sezone gripe in porast števila zbolelih z gripo ter tudi drugimi okužbami dihal.

C. R.