Tajski boks: Pet bojevnikov, pet zlatih odličij in pokal

Osijek Cup, 3. 12. 2022, skupinska fotografija

V soboto je v Osjeku na Hrvaškem, v odlični organizaciji domačega kluba CENTER BORILNIH VEŠČIN HUS, potekal že tradicionalen “OSJEK OPEN CUP”. V izjemno lepi in veliki dvorani Gradski vrt je potekal mednarodni športni dogodek v tajskem boksu, ki je zapolnil prizorišče s tekmovalci in navijači.

In kot so hrvaški novinarji zapisali: “Tisti ki je prišel, je imel kaj videti.”

Slovenske barve so tokrat zastopali najmlajši tekmovalci Scorpion gyma, Gladiator gyma in Kluba tajskega boksa Ptuj. Tekmovanje je potekalo v vseh starostnih kategorijah, vendar je bila največja konkurenca v kategorijah, otrok, kadetov in mladincev.

Izjemen uspeh, je za Slovenijo priborila 12-letna Lily Fideršek, ki je bila z enoglasno sodniško odločitvijo izbrana za najboljšo borko mednarodnega tekmovanja ”OSJEK OPEN CUP”.

A to ni edini dosežek, v domovino se je vseh pet tekmovalcev vrnilo z zlatimi odličji.

Selektor otroške in mladinske selekcije, Petrit Izairi je v izjavi za javnost povedal: “To je naša zlata generacija, ki bo leta 2023 nastopila na Svetovnem in Evropskem prvenstvu!”

Prvi je v ring stopil 15 letni Sebastijan Zupanc (Gladiator gym), ki se je pomeril z Hrvaškim borcem v kategoriji do 63,5kg in suvereno slavil z 3:0. V finalnem dvoboju mu je po dokaj izenačeni borbi uspelo z 2:1, vpisati še eno zmago. Sebastijan, je edini slovenski borec, ki je imel dva dvoboja in dve zmagi, kar je izjemno naporno v tajskem boksu.

V petem dvoboju dneva, je v ring vstopil najmlajši slovenski predstavnik 11-letni Mersad Dervišević, ki je svojega nasprotnika premagal že v 1. rundi z TKO (tehničnim nokavtom) in si tako priboril zlato odličje.

Sledil je dvoboj v kategoriji mlajših mladincev, v katerem je z 3:0 slavil slovenski predstavnik Anže Feguš in si tako priboril zlato odličje.

Kot edina ženska predstavnica je za Slovenijo nastopila 12-letna Lily Fideršek v kategoriji do 58 kg. V rdečem kotu ji je nasproti stala Angelina Prtljačić iz domačega kluba HUS (Hrvaška), odločena da zmaga pred domačo publiko. Lily je vstopila v ring in z izjemnimi muaythai tehnikami in veliko željo po zmagi, popolnoma nadvladala Angelino z rezultatom 3:0. Priborila si je zlato odličje in naziv najboljše borke mednarodnega tekmovanja.

V mladinski kategoriji do 71 kg pa je kot zadnji slovenski predstavnik nastopil Žan Ilc, ki je že v prvi rundi pokazal odločnost in z TKO (tehničnim nokautom) premagal hrvaškega borca. Tako je tudi njemu podelil zlato odličje, predsednik hrvaške zveze tajskega boksa Mario Franič.

Zahvala družbeno odgovornim podjetjem, ki so omogočila odhod in nastop na mednarodnem športnem tekmovanju: Avtocenter KRAŠNA Škocjan d.o.o., MPH d.o.o in XPS d.o.o.

Slovenska zveza tajskega boksa se organizatorju in predsedniku Zvonku Borbašu in njegovemu sinu Alenu zahvaljuje na povabilu, pogostitvi in izjemni organizaciji tradicionalnega športnega dogodka“OSJEK OPEN CUP”. Zvonko Borbaš je “legenda”, je ustanovitelj karateja na Hrvaškem. Poleg številnih nagrad za svoje delo in uspehe je prejel tudi nagrado “ŠPORTNIK VZORNIK”, saj že več kot 50 let promovira zdrav način življenja in šport za katerega živi!  Izjemno je ponosen na mlade generacije, saj pravi, da na mladih svet stoji. Uči jih odgovornosti in spoštovanja kot to narekujejo tradicionalne borilne veščine.

Rezultati slovenskih borcev:

  • 15 let /63,5 kg

Sebastijan Zupanc (Gladiator gym Črnomelj)  VS  Matej Debeljak (Hrvaška) 3:0

  • 10-11 let  /48kg

Mersad Dervišević (Gladiator gym Črnomelj)  VS Dominik Gajšak (Hrvaška) 1r. TKO

  • 14-15 let  /51kg

Anže Feguš ( MT GYM PTUJ)  VS  Alojz Radić (Hrvaška) 3:0

  • 14-15 let  /63,5 kg

Sebastijan Zupanc (Gladiator gym Črnomelj)  VS Mihael Racinger (Hrvaška) 2:1

  • 12-13  /58kg

Lily Fideršek (SCORPION GYM Novo mesto) VS Angelina Prtljačić (Hrvaška) 3:0

  • 16-17 let  /71kg

Žan Ilc (Gladiator gym Črnomelj) VS Ivan Pavlinek (Hrvaška)  1.r TKO

 

Besedilo: Slovenska zveza tajskega boksa

Foto: Slovenska zveza tajskega boksa in Alen Zita PHOTOGRAPHY

A. L.