Šentjernejski policist se je pri delu z migranti okužil z garjami

Policijski sindikat Slovenije je na FB objavil tudi roko z garjami okuženega policista.

Sindikat policistov Slovenije je objavil, da so se seznanili s primerom policista s Policijske postaje Šentjernej, ki se je preteklih dneh okužil z nalezljivo boleznijo – garjami, pri čemer naj bi se nalezel v postopku z ilegalnimi migranti.

Dodajmo sicer, da s PU Novo mesto o kakršnih koli migrantih na območju Šentjerneja v preteklih dneh oziroma že dlje časa sploh niso poročali.

Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (garje) inkubacijska doba traja od 2 do 6 tednov, prenaša pa se s tesnim telesnim stikom (koža-koža). Zato se v sindikatu zdaj sprašujejo, ali so bili ustrezni ukrepi sprejeti pravočasno.

Poleg tega NIJZ navaja, da se mora zdraviti celoten kolektiv, kjer so se garje pojavile, prav tako morajo vsi izvajati ukrepe za preprečitev nadaljnjega prenosa, kar pa po podatkih, s katerimi razpolagamo, ni bilo storjeno.

V sindikatu, ki ga vodi mag. Kristjan Mlekuš, zato od ministrstva za notranje zadeve zahtevajo, da jim zaradi varnosti in zdravja pri delu nemudoma sporočijo, ali navedena informacija drži in v tem primeru sporočijo:

  • Ali je bil identificiran kliconošec nalezljive bolezni, za katero je zbolel policist ter kje se nahaja?
  • Na kakšen način je prišlo do okužbe policista?
  • Kakšne ukrepe je povzelo MNZ kot pristojno za varnost in zdravje pri delu v konkretnem primeru?
  • Ali se je uvedlo zdravljenje celotnega kolektiva, kjer so se pojavile garje, skladno z navodili NIJZ?
  • Ali ima policist priznano 100 % bolniško odsotnost?
  • Ali so bili izvedeni ukrepi skladno z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu?
  • Ali so bili preventivnih ukrepov deležni njegovi družinski člani policista oz. osebe, s katerimi živi in kdo nosi stroške?

Z ministrstva, ki ga vodi Boštjan Poklukar, se na obvestilo Policijskega sindikata Slovenije  še niso odzvali.

Dodajmo, da bosanski medij USK navaja, da se epidemija garij v njihovih migrantskih centrih širi. V Blažuju (blizu Sarajeva) so namreč po pisanju USKinfo prešteli 130 migrantov, okuženih z garjami, koliko okuženih je v tem času že zapustilo migrantski center, ostaja neznanka.

Vir: FB

C. R.