Število okužb z novim koronavirusom narašča

Včeraj so potrdili 21 okužb z novim koronavirusom, kar je največ po sredini aprila. Opravili so 1198 testiranj. V bolnišnicah je 9 oseb (ena več kot dan pred tem), na intenzivni negi se trenutno zaradi covida-19 ne zdravi nobena oseba.

Nove okužbe so včeraj potrdili pri osebah s stalnim prebivališčem v občinah:

Ljubljana (5), Koper (1), Ravne na Koroškem (5), Pivka (1), Dravograd (4), Moravče (1), Cerknica (1), Mengeš (1), Oplotnica (1) in Ruše (1).

Za jugovzhodno Slovenijo še vedno velja, da imamo aktivne okužbe samo še v dveh občinah, skupno 5 okužb, in sicer: Kočevje in Dolenjske Toplice. V Kočevju je bila zadnja potrjena okužba pred 3 dnevi (29. junija), v Dolenjskih Toplicah pa pred 6 dnevi (26. junija). – vir

V Kočevju sta 2 aktivni okužbi (dva obolela), v Dolenjskih Toplicah pa 3.

Največ okužb so včeraj potrdili v Ljubljani in na Koroškem. V Ljubljani je tudi sicer daleč največ okuženih. Včeraj je bil preplah v Sevnici, saj je okuženi moški v času po testiranju za novi koronavirus obiskal tamkajnšnji fitnes, nato pa izvedel za pozitiven test. Prav za tega obiskovalca fitnesa poročajo, da je omenjal, da nima voha, kar je tudi simptom, kot boste videli v nadaljevanju. Včeraj v Sevnici ni bila potrjena nobena dodatna okužba, domnevno se je moški okužil ob obisku Zagreba.

Okužbo so včeraj potrdili tudi pri zaposleni v Vrtcu Otona Župančiča v Oplotnici. Iz UKC in Zdravstvenega doma Maribor, kjer je okuženih 7 zdravnikov, v zadnjih dveh dneh ne poročajo o novih primerih.

Trenutno je sicer 122 aktivnih primerov, skupno število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom je v Sloveniji naraslo na 1634. Po podatkih vlade je bilo doslej skupno opravljenih 102.927 testiranj.

Infektologinja prof. dr. Bojana Beović je za medije povedala: “Velik del okužb še vedno prihaja od drugod, čeprav imamo tudi širjenje v Sloveniji iz neprepoznanih virov.” Prav neprepoznani viri pa so najbolj skrb vzbujajoči. “To pomeni, da pravzaprav na vsakem koraku lahko pride do okužbe,” je opozorila.

Dr. Bojana Beović je pojasnila tudi simptome okužbe z novim koronavirusom. Ti so:

V začetku se simptomi kažejo kot prehladno obolenje, lahko so bolečine v mišicah in driska. Zelo značilen simptom je izguba voha, kar okužbo s koronavirusom ločuje od drugih okužb dihal. Po kakem tednu od okužbe pa se pri nekaterih bolnikih virus preseli v pljuča, razvije se pljučnica, oseba težko diha.

M. D.