Število okužb narašča, svarila pred drugim valom

Infektologinja prof. dr. Bojana Beović (vir. arhiv)

Število okužb z novim koronavirusom oziroma covidom-19 je začelo naraščati, ob teh skrbi, ker so te vnesene v Slovenijo iz drugih držav, predvsem Srbije, Bosne in Hercegovine ter Albanije. Zato infektologi v Sloveniji že svarijo pred možnostjo drugega vala epidemije in opozarjajo na nujnost pravočasnega ukrepanja. Na to je včeraj na Twitterju opozoril tudi predsednik vlade Janez Janša in opozoril na previdnost.

Vodja svetovalne skupine za novi koronavirus oziroma covid-19 pri ministrstvu za zdravje prof. dr. Bojana Beović pa ob potrjenih okužbah z novim koronavirusom v zadnjih dneh opozarja, da so se ljudje očitno preveč sprostili. Opozarja, da je položaj še kar kritičen. Zato se bo po njenem mnenju treba takoj lotiti zaostrenih ukrepov na mejah.

“Zelo nas skrbi, včeraj tri, danes štiri lahko pomeni dvajset primerov naslednji teden,” je za medije dejala Beovićeva. “To je eksponencialno povečevanje, ki je pravzaprav vstopnica v začetek drugega vala,” je še poudarila Beovićeva. “Res se je treba malo zamisliti, kaj počnemo,” je še dodala.

Primere okužb z novim koronavirusom, ki smo jim priča v zadnjih dneh, po njeni oceni povzroča trenutni režim odprtih meja. Teh nekaj novih vnosov bi lahko v prihodnje povzročilo nekaj deset novih primerov, je opozorila.

Prav tako bi morali za države s t. i. rdečega in črnega seznama, ki jih ima Nacionalni inštitut za javno zdravje, zaostriti kriterije za vstop v Slovenijo. V večini primerov gre za države z Balkana, predvsem Albanije, Srbije in BiH.

Zato se že pojavljajo predlogi, da bo za osebe, ki v Slovenijo vstopajo iz teh držav, treba na mejah spet poostriti nadzor oziroma uvesti 14-dnevno karanteno, podobno kot to še vedno velja tudi za osebe, ki v Slovenijo vstopajo iz Severne Makedonije.

Beovićeva opozarja: “Vsak dan imamo, sicer posamezne, ampak ne tako maloštevilne vnose iz tujine in pri takšnem načinu obnašanja, torej z veliko druženja in neuporabo mask, je taka situacija zelo nevarna. V zelo kratkem času se nam lahko zgodi zelo obširno širjenje virusa.”

Predsednik vlade Janez Janša pa je včeraj na Twitterju zapisal: “Grozi nam drugi val koronavirusa, z odpiranjem meja po Evropi in obnavljanjem medcelinskih povezav se tveganje uvoza novih okužb hitro povečuje. Vsi veljavni ukrepi bodo ponovitev epidemije preprečili le, če se bodo dosledno izvajali. Sicer bodo nove omejitve neizogibne.”

V ponedeljek so v Sloveniji potrdili okužbo pri treh osebah, v torek so bili pozitivni štirje vzorci. Vsi ti primeri in ostali primeri okužb v zadnjih tednih so bili v Slovenijo uvoženi oz. vneseni iz drugih držav.

M. D.