Dražja posojila, gradbena dejavnost v naglem upadu

Fotografija je simbolična.

Aprila je bilo izdanih za 36 % manj gradbenih dovoljenj za stavbe kot v mesecu pred tem: za stanovanjske stavbe 44 % in za nestanovanjske stavbe 29 % manj. 

Načrtovana površina stanovanjskih stavb manjša za tretjino

Skupna površina načrtovanih stavb bo merila približno 125.000 m2, kar je za 17 % manj od površine stavb, predvidenih z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v marcu. Površina načrtovanih stanovanjskih stavb bo manjša za 35 %, površina nestanovanjskih stavb pa večja za 11 %. Povečala se je predvsem zaradi načrtovane gradnje večjih poslovnih in trgovskih stavb ter stavb splošnega družbenega pomena.

Načrtovanih manj stanovanj

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi v aprilu, je bila predvidena gradnja 292 stanovanj, to je 36 % manj stanovanj kot mesec prej. V enostanovanjskih stavbah je bilo načrtovanih 42 % manj stanovanj, v večstanovanjskih stavbah pa 29 % manj.

Največ stanovanj se bo gradilo v primorsko-notranjski statistični regiji

Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi aprila, je bilo največ stanovanj predvidenih v primorsko-notranjski statistični regiji, 84 ali 29 % vseh. Sledili sta goriška (71 stanovanj ali 24 % vseh) in podravska statistična regija (35 stanovanj ali 12 % vseh). V drugih regijah je bilo načrtovanih manj stanovanj, najmanj, le eno, v posavski statistični regiji.

V Jugovzhodni Sloveniji, ki zajema Dolenjsko, Belo krajino in Kočevsko-ribniško območje (okoli 155 tisoč prebivalcev), je bilo izdanih dovoljenj za 19 stanovanjskih stavb.

M. D.