Izjava dneva: Čebela simbolizira tudi upokojence, ki so desetletja garali in nosili denar v pokojninsko blagajno

(vir: arhiv)

Danes, 20. maja, je dan čebel. Na to so spomnili tudi v Inštitutu 1. oktober, kjer imajo v svojem logotipu tudi čebelico, skladba Čebelice našega znanega ansambla Lojzeta Slaka pa je tudi njihova “himna”.

Logotip Inštituta 1. oktober

Zato so v Inštitutu 1. oktober, katerega predstavnik je Pavel Rupar (tudi Iniciativa glas upokojencev Slovenije) in kjer se zavzemajo za višje pokojnine, spomnili:

“Čebela je simbol pridnosti, vztrajnosti in organiziranosti, vse, kar simbolizira naše upokojenke in upokojence, ki so 40 let garali in nosili denar v pokojninsko blagajno.

Čebele je potrebno spoštovati in čuvati, saj brez njih ni življenja. Potrebno pa je spoštovati tudi vse, ki so vlagali 40 let v pokojninsko blagajno in jim nameniti dostojne pokojnine.”

V Inštitutu 1. oktober še vedno zbirajo tudi podpise podpore za vložitev za višje pokojnine. Ustanavljajo tudi pokrajinske odbore. 6. junija ob 18. uri vabijo na ustanovitev odbora  jugovzgodne regije, v kinodvorani (v mansardi) v ulici Trg zbora odposlancev 20 v Kočevju.

31. maja, ob 15. uri, pa v Ljubljani pripravljajo že 5. vseslovenski shod. Na shod lahko udeleženci prinesejo tudi na upravni enoti overovljen obrazec podpore za vložitev predloga zakona za zvišanje pokojnin. Podpis je mogoče oddati tudi prek e-uprave, če posedujete ustrezna kvalificirana potrdila.

Overovljen obrazec lahko tudi pošljete na naslov: Društvo Inštitut 1. oktober, Liminjanska cesta 94E, 6320 Portorož.

M. D.