Sproščeno s predsednikom vlade in njegovo soprogo

(vir: Zajem zaslona)

Predsednik vlade Janez Janša in njegova soproga Urška Bačovnik Janša sta bila danes gosta oddaje Jutro na Planet TV. V oddaji sta spregovorila o spominih na njuno otroštvo, prav tako na čas študija, spregovorila sta tudi o začetkih njune ljubezni, pa tudi o izgubljenem zaročnem prstanu in poroki.

V nadaljevanju sta se dotaknila tudi malo težjih tematik, kot je situacija s covidom-19 in kakšni so po njunem mnenju največji čudeži ter inovacije.

Spoznala sta se v hribih, med plezanjem. “Hribi so tisti, ki so naju združili,” je poudaril premier. “Ko gre za vez med dvema, mora obstajati polje, kjer se njuni interesi prekrivajo. Pri nama je eno od teh polj zagotovo ljubezen do gora, morda v začetku celo odločilno,” je ob tem dejal.

“Po naključju sva imela skupne prijatelje in skupaj smo hodili na plezalne podvige,” je povedala Urška Bačovnik Janša. “Najine prve plezalne ture se zelo dobro spomnim, to je bila Loška stena. Janezova družba me je povabila, da se jim pridružim. Takrat sem bila na vrhuncu svoje plezalne kariere, ravno sem prišla z odprave v Peruju in bila sem v odlični kondiciji,” je dejala, “zato se mi je tista smer, sicer najdaljša stena pri nas, zdela kar nekoliko prelahka.”

V navezi je bila prav z Janezom Janšo. “Rekli so mi, da moram paziti nanj, ker je predsednik vlade,” se je zasmejala, “in potem sva se vso pot nekoliko grdo gledala, ker sem ga imela precej ‘na kratko’, s čimer se Janez ni strinjal.”

Del pogovora je bil namenjen tudi vzgoji otrok in tem, kakšne vrednote skušata predati svojima otrokoma. “Mislim, da vsak vzgaja otroke tudi na podlagi izkušenj iz lastnega otroštva. Velikokrat sem razmišljal, kaj je tisto, kar so mi starši vcepili in je najbolj dragoceno. To je čut za pravičnost, da znaš ločiti, kaj je prav in kaj narobe brez zakonov,” je ob tem povedal predsednik vlade Janez Janša, njegova soproga pa je dodala, da želi otroka naučiti predvsem spoštovanja vseh, tudi tistih, ki razmišljajo drugače, ter da sta do vseh prijazna.

Predsednik vlade in soproga sta spregovorila tudi o tem, kako je epidemija koronavirusa vplivala na družinsko življenje, pa tudi o njuni skupni ljubezni – gorah, o svojih spominih na študentska leta.

Ob zaključku oddaje sta spregovorila tudi o novoletnih željah. Predsednik vlade Janez Janša je tako vsem zaželel veliko zdravja, “da premagamo koronavirus ter zaživimo normalno.” Urška Bačovnik Janša pa je dejala, da se ji “življenje zdi potovanje, potovanje brez zemljevida in naj tako ostane tudi v prihodnjem letu.”

Kdo sta zakonca Janša?

Oba sta odraščala na podeželju, opravljala kmečka dela. Premier Janez Janša je v otroštvu prebral vse, kar mu je prišlo pod roko, je dejal. “Kot otrok sem bila kar pokora za starše, mama je vedno prijokala z govorilnih ur,” pa je o sebi dejala premierjeva žena Urška Bačovnik Janša.

Časa za obisk gora, kamor oba rada zahajata, je bilo v zadnjih dveh letih malo. “Na žalost,” je o tem dejala Janševa žena.

Zakonca Janša sta spregovorila tudi o tem, zakaj imata hribe in gore tako rada, kaj počneta, medtem ko se vzpenjata, in kako kondicijo ohranjata danes.

Oba sinova igrata glasbilo, eden klavir, drugi kontrabas. “Jaz sem trmasta, kar se začne, je treba končati,” je še povedala Janševa žena o tem, koliko truda je treba vložiti za uspešno glasbeno pot.

Janša je razkril, kaj otroka še veseli in zakaj so današnje generacije drugačne. “Včasih se nam milo stori ob tem,” je dejal Janša.

“V letu 2022 si želim predvsem veliko zdravja, da premagamo končno ta virus in zaživimo normalno,” je o željah za prihodnje leto dejal Janša, njegova žena pa je prepričana, da se bomo morali z virusom naučiti živeti. “Zame je življenje kot potovanje, potovanje brez zemljevida. In naj tako ostane tudi v prihodnjem letu,” je še dejala.

(Vir: Zajem zaslona, Siol)

M. D.