Sproščanje ukrepov: To bo drugače v prihodnjih dneh

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Vlada je na včerajšnji seji sklenila, da se v soboto terase lokalov odpirajo po vsej državi, v rumenih regijah tudi notranjost lokalov, v ponedeljek se odpirajo še nastanitve z določenimi omejitvami. Spremembe bodo tudi pri vstopu v državo.

Z jutrišnjim dnem, v petek, je odpravljena tudi prepoved prehajanja med regijami, dovoljene so prireditve do deset ljudi. Prihodnji teden se odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov, sproščajo se vsa tekmovanja in treningi, rekreativni šport pa bo dovoljen v skupini do deset ljudi.

V oranžnih 9 statističnih regijah (Podravska, Koroška, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska, Primorsko-notranjska in Gorenjska) se pod določenimi pogoji dovoljuje:

  • opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov (od sobote, 24. aprila, dalje);
  • ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob pod pogojem testiranja potrošnikov ali dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju (od ponedeljka, 26. aprila) dalje).

V rumenih statističnih regijah (Pomurska, Goriška in Obalno-kraška) se pod določenimi pogoji sprošča tudi

  • opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih obratov (od sobote, 24. aprila, dalje)
  • ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob, ne glede na velikost (od ponedeljka, 26. aprila, dalje). Opravljanje obeh dejavnosti je dovoljeno pod pogojem testiranja potrošnikov, dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob tem zapisal: “Z odpiranjem gostinskih in nastanitvenih dejavnosti po vsej državi smo naredili velik korak, predvsem za naš turizem. To je tudi odlična priložnost, da prvomajske praznike izkoristimo za oddih v slovenskih krajih, morda tudi z uporabo turističnih bonov.”

Trgovine in storitve ostajajo tako kot doslej. Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo je še vedno dovoljeno povsod, kot tudi opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance ali za dostavo končnim potrošnikom.

Prihodnji teden se odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov

To pomeni, da bodo znova omogočena predavanja na fakultetah in višjih strokovnih šolah. Priporočen je hibridni model, torej kombinirana izvedba študijske dejavnosti z izvedbo v živo in izvajanjem na daljavo, v skladu z zmožnostmi in potrebami visokošolskih zavodov.

Vrata bodo odprli tudi študentski domovi. S svojo dejavnostjo bodo lahko v celoti nadaljevale glasbene šole.

Dovoljeno je zbiranje do deset ljudi, razen če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Dovoljene so organizirane javne prireditve in javni shodi do deset ljudi (pod pogoji, ki jih določa Zakon o javnih zbiranjih in z upoštevanjem določenih omejitev).

Po vsej državi je dovoljeno prehajanje med vsemi statističnimi regijami.

Šport in rekreacija

Vlada je sprejela tudi nov odlok za šport v času epidemije, po katerem se sproščajo vsa tekmovanja in treningi, rekreativni šport pa bo dovoljen ne le posamično, ampak tudi v skupini do desetih. Odlok bo začel veljati v ponedeljek, 26. aprila, in se bo uporabljal do vključno 2. maja.

Spremembe pri vstopu v državo

Sprejete so nekatere spremembe in dopolnitve pri splošnih izjemah za vstop v državo. Osebo, ki prihaja iz držav oziroma administrativnih enot držav na rdečem seznamu, se napoti v karanteno na domu, razen če ob vstopu v Slovenijo predloži:

1. dokazila o negativnem rezultatu PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, če je izdano v državah članicah Evropske unije ali schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike;

2. dokazila o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, ali

3. dokazila o cepljenju zoper COVID-19 (s cepivi, ki so navedena v odloku), s katerim dokazuje, da je od prejema cepiva preteklo ustrezno obdobje.

Osebam, ki se vračajo z napotitve, se ni treba testirati po prihodu v Slovenijo, če predložijo tridnevni negativni PCR test, prav tako se za pomoč osebam in vzdrževalna dela na nepremičnini rok za vrnitev podaljša na tri dni.

Vir: 71. redna seja Vlade RS

M. D.