Slovenija z največjo obremenitvijo srednjega razreda v EU

Denarnice so pod to vlado čedalje bolj prazne. (vir: pixabay.com)

Slovenija je država z največjo davčno obremenitvijo srednjega razreda v EU, je pokazala raziskava münchenskega inštituta Ifo. V tej skupini so še Danska, Belgija, Nemčija, Finska, Litva in Nizozemska, najnižje pa je davčno breme za srednji razred v Španiji, Grčiji, Estoniji, na Portugalskem, Cipru ter v Bolgariji in Romuniji.

 

Kot so ta teden sporočili iz münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo, kjer so raziskavo opravili v sodelovanju z organizacijo EconPol Europe, so dohodki srednjega razreda v EU najvišji v Luksemburgu, na Danskem, Finskem, v Avstriji in na Švedskem, najnižji pa v vzhodnoevropskih državah.

Najnižje dohodke v povprečju prejema srednji sloj v Bolgariji in Romuniji, vendar obenem življenjski stroški v teh dveh državah dosegajo le polovico povprečja EU, so izpostavili avtorji raziskave.

Srednji razred so opredelili kot gospodinjstva, ki zaslužijo med 75 in 200 odstotki povprečnega dohodka v svoji državi.

Največjo kupno moč imajo srednji razredi v Luksemburgu, Avstriji, Nemčiji in na Finskem. Najnižja je kupna moč srednjega razreda v vzhodni Evropi, a se zaostanek za zahodno Evropo ob upoštevanju ravni cen zmanjšuje.

Države z največjo davčno obremenitvijo srednjega razreda so Slovenija, Danska, Belgija, Nemčija, Finska, Litva in Nizozemska. Najnižje pa je davčno breme za srednji razred v Španiji, Grčiji, Estoniji, na Portugalskem, Cipru ter v Bolgariji in Romuniji.

Slovenska vlada medtem napoveduje nove davke. Lani je preprečila uveljavitev davčne razbremenitve plač v prihodnjih petih letih, ki jo je sprejela vlada Janeza Janša. Nedavno je bil sprejet nov davek za sanacijo po poplavah, minister za finance Klemen Boštjančič napoveduje nove davke.

A. V.