Slovenija postaja migrantski žep, varnost se bo poslabševala

(vir: arhiv)

Včeraj popoldne je Italija zaradi povečanih migracijskih tokov razglasila izredne razmere. Avstrijski notranji minister Gerhard Karner pa je že nekaj ur pred tem napovedal, da bo Avstrija podaljšala nadzor na meji s Slovenijo. Italijanski podpredsednik vlade Matteo Salvini je poudaril, da bo slovenska vlada morala ponovno začeti opravljati svoje naloge, kot jih je že nekoč, a jih je opustila.

Migracijski pritiski se krepijo, avstrijski minister je razkril to, o čemer slovenska vlada ne govori. To pa je, da Slovenija beleži “300-odstoten porast” nezakonitih migracij.

“S Slovenijo se moramo dogovoriti, da bo delala, kar mora in kar je že počela v preteklosti,” je dejal Salvini v povezavi z migranti v Furlaniji – Julijski krajini, ki predstavlja vstopno točko za migrante na t. i. zahodnobalkanski migracijski poti, poročajo mediji.

Dr. Anton Olaj, nekdanji generalni direktor Policije, je včerajšnje novice komentiral tako: “Pričakovano in napovedano. Gre za posledice protislovenske politike nove slovenske vlade, kratko epizodne ministrice Tatjane Bobnar in njenega državnega sekretarja Branka Lobnikarja ter sedanjega notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Slovenija postaja migrantski žep, kar vodi v opazno poslabšanje varnosti.”

Dr. Olaj je še dodal, da se bo “stanje varnosti še poslabševalo”.

Spomnimo. 28. marca letos sta se na Brdu pri Kranju srečala slovenski in hrvaški premier Robert Golob in Andrej Plenković. Golob je nato na novinarski konferenci dejal, da Slovenija predlaga vzpostavitev koridorja med zunanjo schengensko mejo in Italijo, postali naj bi migrantska tranzitna država.

Vzpostavitev koridorja pa bi pomenila prosto pot migrantov iz BiH v Italijo ali Avstrijo. Golobove izjave niso ostale neopažene, odziv smo doživeli včeraj. Poostren nadzor na mejah iz Italijo in Avstrijo, kar bo veljalo za vse, ne samo za migrante.

A. L.