Doslej dopolnilno zdravstveno zavarovanje, po novem obvezno in prisilno

Tako so se pred dvema letom veselili oblasti. In zdaj? Takratni predsedniki koalicijskih strank: Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec (vir: arhiv) No, Fajonovo in Mesca so lastni že zamenjali.

Stranka Gibanje Svoboda je včeraj v državni zbor vložila predlog za spremembo zakona, po katerem se bi zdajšnje dopolnilno zdravstveno zavarovanje iz neobveznega spremenilo v obvezno. Zakon naj bi začel veljati s 1. septembrom, znesek pa bo še nekoliko višji kot je zdaj.

Prispevek za dopolnilno zdravstveno zavarovanje bo obvezen tudi za tiste, ki zdaj tega ne plačujejo oziroma tega ne zmorejo plačevati. Obvezno pa pomeni, da bodo zneske lahko tudi izterjevali.

Če bo predlog sprejet, bomo vsi morali obvezno plačevati po 35 evrov (do zdaj 34,60 evra). Denar pa bo šel neposredno na račun Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

V pojasnilo. Račun za posamezno zdravstveno storitev (ali zdravilo) je ZZZS doslej plačeval v celoti ali delno. V primeru delnega so morale vzajemne zavarovalnice plačevati zneske iz dopolnilnega zavarovanja. Kolikšen delež posameznega računa in za katere zdravstvene storitve ali zdravila je morala zavarovalnica plačati, so določili kar na ZZZS (brez kakršnega koli sodelovanja ostalih). Je pa bilo to dodatno plačilo tudi za nekaj dobrega. V vzajemnih zavarovalnicah so namreč opazili tudi nepravilnosti, korupcijo ipd. Saj v večini so molčali, ne pa vedno in povsod.

V ZZZS že zdaj iz obveznega prispevka za zdravstveno zavarovanje letno obrnejo okoli 5 milijard evrov in hkrati poslujejo z izgubo. Iz dopolnilnega zavarovanja bi pridobili še dodatnih 625 milijonov evrov. Največja verjetnost je, da bi s tem denarjem pokrili svoje izgube. Državljani pa bomo morali za dodatne zdravstvene storitve (višje od standardnih) še naprej doplačevati. Zdravstvenim zavarovalnicam namreč.

Zdravstvo zaradi tega ne bo na boljšem, tudi zdravstvene storitve ne bodo nič bolj dostopne. O tistem “30 dni do specialista” (obljuba SD pred lanskimi volitvami) bomo lahko še naprej le sanjali. Tudi za državljane se ne bo nič spremenilo na boljše. Plačevanje obveznega dopolnilnega zdravstvenega prispevka naj bi šlo iz neto plače, za kar bodo morali v podjetjih spreminjati računalniške programe, kjer bo spet nekdo zaslužil.

Golobovi so predlog pripravili na hitro in zelo površno, kar se je pokazalo tudi včeraj. Na novinarski so sicer sodelovali predstavniki vseh koalicijskih strank. Pri Robertu Golobu pa vlada velika panika, saj podpora stranki iz meseca v mesec strmoglavlja, zdaj jih je prehitela tudi SDS.

Nadalje so to naredili tudi zato, ker je Inštitut 1. oktober (iniciativa Za upokojence Slovenije), ki ga vodi Pavel Rupar, za včeraj napovedala vložitev zakona o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, pa so jih pri Golobu prehiteli.

M. D.