Preiskan umor iz leta 2001

11. julija 2001 v večernih urah je 49-letni domačin nasilno vstopil v prostore stanovanjske hiše na območju takratne Policijske uprave Postojna. V tistem trenutku sta bili v stanovanjski hiši njegova 33-letna zunaj zakonska partnerka in njena 6-letna hčerka.

Osumljeni je s pištolo večkrat ustrelil zunaj zakonsko partnerko, ki je na kraju umrla.

Po dejanju se je z vozilom odpeljal do bližine državne meje z Republiko Hrvaško, kjer je vozilo zapustil in odšel neznano kam. Osumljenčevo vozilo je bilo kmalu tudi najdeno, medtem ko osumljeni, kljub večkratnim iskalnim akcijam in drugim aktivnostim policije, ni bil izsleden oziroma njegovo truplo ni bilo najdeno.

Storilec oziroma njegovo truplo ni bilo nikoli najdeno in je bil leta 2016 sodno razglašen za mrtvega.

V letu 2022 pa je bila vzpostavljena v mednarodna baza podatkov DNK profilov sorodnikov pogrešanih oseb. Na podlagi opravljenih naknadnih poizvedb prek omenjene baze je bilo ugotovljeno, da je bilo aprila 2008, v požgani kolibi, v kraju Banska Bystrica na Slovaškem, najdeno neidentificirano moško truplo.

S primerjavami podatkov je bilo potrjeno, da gre za pogrešanega storilca zgoraj opisanega umora, so danes sporočili s koprske policijske uprave.

M. D.