Slovenija: Od prvih po gospodarski učinkovitosti proti dnu

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Sosednja Hrvaška je imela lani drugo največjo rast realnega bruto domačega proizvoda (BDP) med članicami EU. Ta je bila 2,8-odstotna. Hkrati so imeli četrto najhitrejšo rast BDP glede na predkrizno leto 2019 (13,4-odstotno).

In kje je Slovenija?

Rast slovenskega realnega BDP je bila lani 1,3-odstotna, Slovenija se je uvrstila na 10. mesto. Realna rast BDP glede na predkrizno leto 2019 je bila 7,9-odstotna (pri sosedih 13,4 %).

Spomnimo. Slovenija je bila v letu 2021, to je v času prejšnje vlade, po rasti 1. med državami najrazvitejših oz. članic Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj. Sosednje države med prvih trinajst sploh ni bilo. Slovenska rast BDP v letu 2021 je bila 8,1-odstotna ali 53 odstotkov nad povprečjem rasti v državah EU.

Zdaj, v času te vlade, pa je zdrs Slovenije izredno globok. Četudi so nam še kakšno leto nazaj “prodajali”, da zdajšnjo vlado vodi “vrhuuuunski menedžer, vrhuuuuunski menedžer”, kot je to za Roberta Goloba govorila Urška Klakočar Zupančič.

Podatke o realni rasti BDP v letu 2023 je na omrežju X objavila hrvaška vlada, pri tem so zapisali, da so kazalniki rezultat uspešne ekonomske in davčne politike, potrjujejo tudi učnikovitost sprejetih ukrepov njihove vlade v času krize.

V Sloveniji pa gremo samo navzdol. Ne samo z rastjo bruto domačega proizvoda. Izredno negativni so tudi ostali kazalniki.

Podatki, ki jih je objavila hrvaška vlada:

Tako pa je bilo v letu 2021, ko je vlado vodil Janez Janša:

Slovenija po podatkih
OECD med državami z najvišjo gospodarsko rastjo v letu 2021.

M. D.