Državni svet o ustanovitvi preiskovalne komisije glede Gen-I, Star Solar in Gibanja Svoboda

(vir: arhiv)

Državni svetniki bodo na današnji seji odločali o predlogu za ustanovitev preiskovalne komisije, ki se bo ukvarjala s poslovanjem podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnim nezakonitim financiranjem Gibanja Svoboda. Predlog za odreditev preiskovalne komisije je vložil državni svetnik iz vrst SDS Andrej Poglajen.

 

Namen parlamentarne preiskave je med drugim pojasniti in razjasniti vsa dejstva in okoliščine ter oceniti dejansko stanje domnevnega finančnega izčrpavanja podjetja Gen-I in nezakonitega financiranja volilne kampanje stranke Gibanje Svoboda za državnozborske volitve leta 2022, je navedeno v objavljenem predlogu za odreditev preiskovalne komisije.

Člani preiskovalne komisije bodo v primeru njene ustanovitve obenem ugotavljali vlogo in odgovornost nekdanjega predsednika uprave družbe Gen-I in aktualnega premierja Roberta Goloba v obdobju, ko je bilo to podjetje pod prevladujočim vplivom ali v lasti države, in sicer s kakšnim interesom naj bi domnevno ravnal nezakonito oziroma v nasprotju z veljavno zakonodajo.

“Odreditev predmetne parlamentarne preiskave je utemeljena in nujna, ker so se v medijih pred in med volitvami v državnem leta 2022 širile informacije o domnevno spornem financiranju predvolilne kampanje politične stranke Gibanje Svoboda ter o domnevno spornih poslovnih dejavnostih, in sicer za poslovno svetovanje podjetja Gen-I za podjetje KCA, katere ustanoviteljica je bila Vesna Vuković, ki je nato lastništvo prenesla na osebo, ki tudi piše za isti spletni portal Necenzurirano.si,” je zapisano v predlogu.

Državni zbor o odreditvi parlamentarne preiskave, ki jo zahteva državni svet, ne glasuje, saj jo mora odrediti v skladu z ustavo.

M. D.