Slovenija lani z najvišjo medletno rastjo stroškov dela v EU

Slika je simbolična.

Stroški dela na opravljeno delovno uro so bili v zadnjem lanskem četrtletju v državah z evrom za 3,4 odstotka višji kot pred letom dni, v celotni EU pa so medletno narasli za štiri odstotke, je objavil evropski statistični urad Eurostat. Slovenija je bila z 11,8-odstotno rastjo med članicami z najvišjim medletnim dvigom.

 

V stroške dela so vključeni tako plače, regres in druga nadomestila in dodatki, ki jih prejemajo zaposleni, kot tudi davki in socialni prispevki na plačila zaposlenim.

V območju z evrom so stroški, povezani s plačami in drugimi izplačili, medletno za 3,1 odstotka, drugi stroški pa za 4,2 odstotka. V EU so se prvi povečali za 3,8 odstotka, drugi pa za 4,6 odstotka.

Stroški dela na uro so v zadnjem lanskem trimesečju najbolj porasli v Romuniji (16,8 odstotka), na Hrvaškem (16 odstotkov) in Madžarskem (15,8 odstotka). Za več kot deset odstotkov so se medletno zvišali še na Poljskem (13,1 odstotka), v Sloveniji (11,8 odstotka), Bolgariji (11,7 odstotka), Litvi (11,2 odstotka), Latviji (10,9 odstotka) in Estoniji (10,8 odstotka).

Na drugem delu lestvice so medtem Italija, kjer so se stroški dela medletno celo znižali za malenkostnih 0,1 odstotka, Danska, kjer so zrasli za dva odstotka, Malta (2,4 odstotka), Nemčija (2,5 odstotka) in Francija (2,8 odstotka).

Slovenija je bila med članicami z najvišjo medletno rastjo po stroških, povezanih s plačami in drugimi izplačili. Ti so tako v zadnjem lanskem četrtletju medletno zrasli za 12,5 odstotka. Ostali stroški pa so narasli za 7,7 odstotka.

A. V.