Škocjan: V teku največja občinska naložba doslej

Škocjan (vir: kraji.eu)

Večnamenski dom oziroma novo občinsko kulturno-družabno središče, ki so ga v Občini Škocjan začeli graditi pred letom dni, bo zgrajen do prihodnjega občinskega praznika, to je do junija 2024, ko naj bi stavbo tudi predali namenu.

Kulturno-družabno središče sredi Škocjana je sicer največja naložba v občini, vrednost naložbe je nekaj manj kot 6,5 milijona evrov (z davkom na dodano vrednost).

H gradnji je veliko pripomoglo ministrstvo za kulturo v času, ko je tega vodil dr. Vasko Simoniti. Ministrstvo bo za naložbo namreč prispevalo 1,4 milijona evrov. Ker bodo zgradili t. i. ničenergijsko stavbo, si občina 360.000 evrov obeta od Eko sklada. Preostanek naložbe bo pokrila sama.

Za zemljišče je občina že pred časom plačala 50 tisoč evrov, notranja oprema naj bi stala dodatnih 760 tisoč evrov. Župan Jože Kapler je že lani ob podpisu pogodbe za začetek del povedal, da za nakup opreme še iščejo finančne vire, pri tem so že lani pričakovali razpise ministrstva za kulturo, do zdaj teh še ni bilo.

Gradnja doma sicer teče po načrtu. V domu, čigar prostori bodo med drugim na voljo več kot 30 škocjanskim društvom in glasbeni šoli, bodo uredili dvorano za kulturne in druge prireditve z 240 do 260 sedeži. Poleg dvorane bo še velika avla, v kateri bo možna tudi razstavna in koncertna dejavnost. V nadstropju bo nove prostore dobila škocjanska knjižnica.

Dvorana bo na voljo tudi za tržno kongresno dejavnost in izobraževanja, tržni iztržek nameravajo uporabiti za del vzdrževanja doma.

M. D.