Škocjan: Prek Kocjana se naj bi dejansko vrnil Zupet

Škocjan (vir: kraji.eu)

V Občini Škocjan sta dva županska kandidata: 51-letni Jože Kapler iz Zavinka in 66-letni Franc Kocjan iz Zagrada. Prvi je občino v zadnjih osmih letih popeljal na pot uspeha, drugi pa med domačini velja za podaljšano roko neuspešnega nekdanjega župana Antona Zupeta, pa tudi sicer je Kocjan leta 1998 že kandidiral za župana in prejel zelo majhno število glasov.

Jože Kapler kandidira s podporo Slovenske demokratske stranke (SDS), Franc Kocjan pa s podporo Slovenske ljudske stranke (SLS). Oba sta tudi nosilca list navedenih strank za občinski svet.

51-letni Jože Kapler občino vodi od leta 2010, ko je že v prvem krogu prejel kar 76,71 odstotka glasov vseh volivcev in volivk v občini. Njegov protikandidat je bil Anton Zupet iz SLS, ki je prejel vsega 23,29 odstotka glasov.

Zupet je občino Škocjan vodil od leta 2002 do leta 2010.

Danes 66-letni Franc Kocjan pa je za župana kandidiral že leta 1998 in prejel vsega 35,42 odstotka glasov. Kandidiral je na listi Slovenski krščanski demokrati (SKD), njegov protikandidat je bil Janez Povšič, ki je bil tudi izvoljen za župana. Leta 2002 je Povšiča nato premagal Zupet, Kocjan ni več kandidiral.

Danes Franc Kocjan med poznavalci v Škocjanu velja za vnetega Zupetovega privrženca in sodelavca.

V zadnjem mandatu je Kocjan izstopil z mesta občinskega svetnika, domnevno zaradi bolezni. Zdaj pa se je izkazalo, da je izstopil zaradi užaljenosti, kakor je to sam razkril v enem od televizijskih soočenj. Zakaj je bil užaljen? Ker ni bilo po njegovem oziroma Zupetovem, s katerim sta nenehno sodelovala, razkrivajo bolje poučeni. Tako je tudi zdaj, Kocjan želi nadaljevati delo, začeto v Zupetovem času, pravijo naši viri.

Škocjanci pa zelo dobro vedo, da je Zupet občino vodil slabo, zapustil jo je v velikih dolgovih in težavah.

A. L.