Policija staršem svetuje, naj otroke naučijo pravilnega ravnanja pri srečanju s tujci

(vir: atr.ua)

V zadnjih dneh je policija prijela najmanj dve prijavi, da so neznanci nagovarjali otroke in jih skušali zvabiti v avtomobil. Še en primer domnevnega poskusa naj bi se zgodil v Kočevju, vendar v policiji navajajo, da doslej o tem še niso prijeli prijave, navedbe pa preverjajo. Iz Generalne policijske uprave pa staršem svetujejo, da otroke naučijo predvsem pravilnega ravnanja v morebitnih nevarnih situacijah.

Eden od primerov se je zgodil v Sežani, ko so policisti Policijske postaje Sežana prijeli prijavo, da se je na Pahorjevi ulici kombi črne mat barve in italijanskih registrskih tablic, v katerem sta bila dva moška, ustavil pri 12-letniku. S Policijske uprave (PU) Koper so nato sporočili, da je voznik dečka spraševal in prosil, naj gre z njima in jima pokaže, kje v Kopru se nahaja določena trgovina. Obljubil mu je tudi, da si bo v trgovini lahko kupil karkoli si bo želel.

Deček je zaznal “njun sumljiv namen”, kot so to sporočili s PU Koper, in se oddaljil od kombija. Takrat pa je iz vozila izstopil tudi sopotnik. 12-letnik je zato začel teči in klicati po telefonu, neznanca pa sta nato odpeljala naprej. Policija okoliščine dogodka še preverja.

Nato so koprski policisti prijeli še eno prijavo, in sicer, da je na neznanec na Škofijah hotel fizično obračunati z 10-letnim otrokom, kot so to sporočili s PU Koper. Otrok se je pri tem uspel izviti iz prijema neznanca in pobegniti. Policija tudi v tem primeru zbira dodatne informacije.

V preteklih dneh pa je prek družbenega omrežja Twitter zaokrožil podatek, da je nekdo, domnevno ilegalni migrant, v Kočevju hotel posiliti punčko. “Če ne bi lovec streljal v zrak in ga s tem prestrašil”, bi se lahko zgodilo najhujše, je zapisal uporabnik in pri tem navedel, da je bil lovec, kot je razumeti, njegov prijatelj. Podobno sporočilo smo prejeli tudi v uredništvu, zato smo PU Ljubljana vprašali, kako je s tem.

Odgovorili so nam, da takšne prijave na policiji niso prejeli “niti niso bili obveščeni o dogodku”, “policisti pa bodo navedbe preverili”. Informacija tako še ni potrjena, vsekakor pa previdnost ni odveč.

Na primera dogodkov v Sežani in Škofijah pa so se za Slovensko tiskovno agencijo odzvali v Generalni policijski upravi. Staršem svetujejo, da otroke naučijo predvsem pravilnega vedenja v morebitnih nevarnih situacijah. Letno sicer dobijo več deset prijav, vsak primer obravnavajo individualno, doslej pa še niso obravnavali kaznivega dejanja ugrabitve z neznanim vozilom, so dodali.

Dodali so tudi, da se bodo policisti in kriminalisti na vsak primer morebitnega vabljenja otrok v vozila odzvali, preverili okoliščine dogodkov in poskušali ugotoviti identiteto voznika oziroma potnikov. Preverjali bodo tudi motiv. In dodali, da samo ogovarjanje otrok še ne predstavlja nujno prekrška ali kaznivega dejanja oziroma grožnje.

Vseeno pa staršem svetujejo, naj otrokom pojasnijo, kako naj se obnašajo v stiku z neznano osebo.

Otrokom je treba pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji. Starši jih naj naučijo, da lahko neznani osebi odgovorijo na vprašanje, v pogovor z njo pa naj se ne zapletajo in naj ostanejo na varnostni razdalji. Prav tako naj ne odhajajo z neznanci in ne sprejemajo daril.

Policija sicer miri, vendar pa je že to, da o tem govorijo v javnosti, dovolj zgovorno. Nadalje so prav vsi policisti (celo kriminalisti) preobremenjeni z delom zaradi ilegalnih migrantov in jim po navedbah naših virov zmanjkuje časa za delo na ostalih področjih.

A. L.